Ön Yargılı Olma Konulu Konuşma

6. Sınıf Türkçe: Ön yargılı olmanın nedenleri ile ilgili araştırmanızdan hareketle “ön yargılı olma” konulu konuşmanızı yapınız.

Bir konu hakkında önceden bir şey bilmeden çıkarımda bulunmak ön yargı demektir. Ön yargılı olmak da aslında hiç doğru değildir. Örneğin bir insana bu ne yaparsa yapsın, bundan adam olmaz demek ön yargılı davranmaktır. Kim bilir o insan bizden çok daha iyi biri olacaktır. Bu konuyla ilgili büyüklerimiz de bazen, öğrencilere sen okuyacaksın da adam olacaksın gibisinden ön yargılı sözler söylemektedir.

Ben ön yargılı konuşmalara falan katılmıyorum. Hayat herkese farklı alternatifler sunmaktadır. Gün gelir okumaz dediğimiz bir insan okuyup mesleğinde çok güzle başarılar yakalayabilir. Bunu şimdiden kestirmek yanlış olur diye düşünüyorum. Ne olursa olsun ön yargıdan kaçınmak gerekiyor. Ön yargı ile yaklaştığımız kişilerin belki de kalbini kırıyoruz da farkında değiliz. Bu yüzden anlayıp dinlemeden kimse hakkında ön yargılı konuşmamalıyız.

Sonuç olarak hiçbir olay, durum veya kişi hakkında işin aslını astarını bilmeden haddimiz olmayan sözler söylememeliyiz. Böyle yaparsak ön yargılı davranmış oluruz. Siz herhangi bir konuda peşin hükümde bulunursunuz, aradan zaman geçince durumun gerçekte öyle olmadığını anlarsınız. Bunun sonucunda içten içe pişman da olabilirsiniz. En doğrusu işin iç yüzünü bilmektir. İnsanların iç dünyasını bilmeden, kimin neler yaşadığını anlamadan öyle peşin hükümlü olmamak gerekir. Bunun kimseye bir faydası olamayacağı gibi aksine sonu pişmanlık olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski