Saygı ile İlgili Deneme

"Saygı ile ilgili deneme yazısı" konusunu kısaca ele alacağız.

Toplumsal ilişkilerimizde önem vermemiz gereken konuların başında saygı gelir. Öyle ki saygı olmadan hiçbir şeyin bire anlamı olmayacaktır. Bu noktada insan, ilk olarak kendisine saygı duymalıdır. Zira kendisine saygısı olmayanın başkalarına karşı saygılı olması beklenemez. BU yüzden saygı konusuna özellikle eğilmek gerekiyor.

Her gün diğer insanlarla iletişim halinde olduğumuzu göz önüne alırsak saygı konusu daha çok önem kazanmaktadır. Her insan birbirinden farklıdır değil mi? İşte farklılıklara da saygı duymak gerekiyor. Bununla birlikte toplumsal alanlarda çeşitli görgü kuralları vardır. Her ortamda istediğimiz gibi konuşamayız, davranamayız. Bu durum çevremizdeki kişilere saygıdan ileri gelmektedir. Kısaca saygı, insanın davranışlarını düzenleyen bir değerdir diyebiliriz.

Sonuç olarak her şeye karşı saygılı olmak bir insana yakışan en güzel süstür. Örneğin evde ailemize karşı, okulda öğretmenlerimize, arkadaşlarımıza karşı saygılı olmalıyız. Bununla birlikte yaşlılarımız her zaman hürmet edilmesi gereken kişilerdir. Burada dikkat etmek istediğim bir nokta daha var. O da sadece insanlara değil, hayvanlara, bitkilere, doğaya ve çevreye de saygı duymalıyız.

Örneğin ağaç kesmiyorsak bu tutum, doğaya saygılı oluşumuzu gösterir. Çöpleri yere atmıyorsak, çevreye saygılıyız anlamına gelir. Doğaya yiyecek bırakırsak bu da hayvanlara saygılı olduğumuz gösterir. Özetle, saygı hayatın her alanında vardır. Her şeye karşı saygı duymak, iyi bir insan olduğumuzun göstergesidir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski