Saz ile İlgili Kompozisyon

“Saz ile ilgili kompozisyon” konusunu kısaca açıklayan bir yazı yazacağız.

Telli bir çalgı olan sazın kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Saz ağaçtan yapılan ve tellerden oluşan bir çalgı aleti olarak hayatımıza girmiştir. Tarihimizin eski dönemlerin beri sazı hayatımızda kullanmaktayız. Duygularımızı ifade ederken de sazdan yararlanıyoruz. Örnek vermek gerekirse âşıklık geleneğimiz var. Âşıklar elinde sazı ile duygularını, anlatmak istediklerini türkü okuyarak söyler. Hatta ünlü ozanlarımızdan Âşık Veysel, sazını eline alır, hayat dair her konuda söyleyeceklerini söylermiş.

Aşıklar için saz vazgeçilmez bir enstrümandır. Onların yakın arkadaşı gibidir. Bu konuda ben gidersem sazım sen kal dünyada dizesi sazın âşıklar için önemini ortaya koymaktadır. Saz çalan âşıklar türkü söylerken yaşadığı duygularını anlatmak ister. Bu yüzden türkü okumak kadar saz çalmak da çok anlamlıdır. Bildiğiniz gibi türkülerin kültürümüz açısından önemi büyüktür. Bu türkülerde milletimin hayatta yaşadığı her şey ele alınmaktadır. Kısacası türküler insanımızın gerçek hayatta neler yaşadığını, ayrılık, sevgi, ölüm, özlem gibi duyguları anlatır. Bunu anlatırken de saz olmazsa bir eksiklik olur. Türkülerin ezgi ile söylenmesi için saza ihtiyaç vardır. Bazen ağlamak isteriz, ağlayamayız, ama saz çalarak türkü söyleyerek derdimiz kısaca anlatmış oluruz. Bu yönüyle saz çalmak insanı rahatlatan, insana iyi gelen bir şeydir. Âşıkların hayatın baktığımızda onları birçok acı çektiğini, duygusal insanlar olduğunu görürüz. Onlara yakın arkadaş olan da doğal olarak sazlardır. Saz, bir bakıma hissettiğimiz duyguların en etkili şekilde ifade etmemiz sağlayan çok değerli bir çalgı aletidir.

Sonuç olarak sazı sadece ağaçtan yapılmış çalgı aleti olarak algılamamak gerekiyor. Duygusal bir özelliğimiz olduğu için aslında saz biz insanlar için çok şey ifade ediyor. Bunu halk şairi olan ozanlarımızdan anlayabiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski