Söz Uçar Yazı Kalır ile İlgili Kompozisyon

“Söz uçar yazı kalır ile ilgili kompozisyon” konusunu açıklayan bir yazı yazacağız.

Söz insanların konuşarak birbirine anlatması demektir. Bu yüzden söz üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra unutulmaya mahkumdur. Oysa yazı kalıcıdır. Örneğin ansiklopediler, roman, hikaye gibi yazılı eserler aradan çok uzun bir zaman da geçse unutulmazlar. Çünkü onlar yazılı eserdir. Söz uçar yazı kalır sözünün anlatmak istediği kısaca böyledir. Çok eski zamanlarda yazılmış eserleri şimdi biliyor ve okuyorsak bu durum, onların yazılı eser olmasının bir sonucudur. Dolayısıyla yazı kalıcı bire şeydir.

İnsanlar yazışlı eserleri okumasa da, onlar varlığını her dönem devam ettirir. Kitaplar okunmayıp tozlu raflara bırakılsa bile aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, sadece tozlanmış olurlar. İçindeki yazı her daim kalıcı olur. söz ise konuşmaya dayalı anlatılan eserleri ifade etmektedir. Konuşulan bir şey kısa sürede unutulur bildiğiniz gibi. Çünkü onlar her zaman konuşulmaz, zaman su gibi akıp gittiği için sözlü eserlin kalıcı olması mümkün olmamaktadır.

Sonuç olarak söz diye nitelendirdiğimiz anlatım ve konuşmaya dayalı ürünlerin kalıcı olmasını sağlayan bir şey yoktur. Aksine söz uçar, ağızdan çıkar gider. Yazı ise her zaman yerinde durur. Yazının bu özelliği onu kalıcı yapan bir şeydir. Mesela tarihi eserleri okuyarak tarihimiz hakkında bilgilenmiş oluyoruz. İşte o tarihi eserler yazılı eserdir. Tarihimiz kitaplarda yazılı olmasaydı da sadece sözlü olarak anlatılagelseydi geçmişe ait bütün her şeyi öğrenemezdik. Çünkü sözlü şekilde anlatılan eserler kalıcı olmaz.

12 Yorumlar

Daha yeni Daha eski