Anlatıcı Türleri (Anlatıcı Bakış Açıları) ile İlgili Örnekler

Anlatıcı Türleri (Anlatıcı Bakış Açıları) ile İlgili Örnekler: Olay yazılarında her zaman bir anlatıcı kişi vardır. İşte bu anlatıcı kişi türü ikiye ayrılır. Aşağıda anlatıcı türleri hakkında açıklamalar ve örnekler göreceksiniz.

1.Kişi Anlatımı (Birinci Kişinin Ağzından Anlatım)

Birinci kişi ağzıyla anlatımda anlatan kişi bizzat olayın içindedir. Anlattığı olayları yaşıyor olduğunu parçayı okuyunca anlarız. Yani birinci kişi anlatımından anlatan kişi olaylara tanık olan kişidir. Bu anlatımda 1. tekil kişi (ben) ve 1. çoğul kişi(biz) ekleri kullanılır.

Birinci Kişi Anlatımına Örnek Paragraf

Yağmur altında kalınca kendimi hemen bir ağacın altına attım. Orada yağmurun dinmesini bekledim. Yağmur dindikten sonra çalışmanın verdiği yorgunluk aklıma geldi. Hemen eve gitmeli ve dinlenmeliydim. Böyle düşünürken lise yıllarındaki okul arkadaşım karşıma çıktı. Bir yandan şaşkına dönmüş, bir yandan arkadaşımla karşılaşmanın verdiği mutluluğu yaşıyordum. Arkadaşımla bir çay ocağında uzun uzun sohbet ettik, özlemimizi giderdik. Daha sonra birbirimizle vedalaşıp oradan ayrıldık.

3. Kişi Anlatımı (Üçüncü Kişinin Ağzından Anlatım)

Üçüncü kişinin ağzıyla anlatımda anlatan kişi olayların içinde yoktur. Dışarıdan gözlemleyerek konuları anlatmış olur. Yani kendisi olaylara tanıklık etmiyor, olayı yaşamıyor. Bunu parçayı okuyunca çok daha iyi anlayabiliriz. Üçüncü kişi anlatımında 3. tekil kişi (o) ve 3. çoğul  kişi ekleri kullanılır.

Üçüncü Kişi Anlatımına Örnek Paragraf

Akşama doğru bahçede oynayan çocuklar vardı. Hava bir anda kapanıp kar başlayınca çocukların neşesi arttı. Çünkü artık kar topu oynamanın zamanı gelmişti. Çocuklar sevinç çığlıkları atarken ortalık aniden beyaza büründü. Çocuklar kardan adam yapıp eğleniyorlardı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler ise arabalarını bin bir güçlükle sürdüğü için yolda uzun kuyruklar oluşturdular.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski