Yalan Söylemenin Kötülüğü ile İlgili Fabl

Yalan söylemenin kötülüğü ile ilgili fabl örneğini içerikte bulabilirsiniz. Fabla uygun bir başlık koyunuz.

Konu: Yalan söylemenin kötü bir davranış olması
Olay: Tavşan'ın yalan söylemesi ve bundan ders çıkarması
Yer: Orman
Kahramanlar: Tavşan, Karga ve Bulutlar ve Güneş

Bir yaz sabahı güneş yeniden doğmanın verdiği mutlulukla etrafı izliyordu. Ormanın içinde bir hareketlilik gördü. Baktı ki Tavşan Karga'nın yuvasına doğru sinsi adımlarla ilerliyor. Hemen Tavşan'a seslendi:

-Ne yapıyorsun Tavşan kardeş?
-Hiç ne olsun, Karga yavrularına yiyecek bulmaya gitti. Yavrularına benim bakmamı istedi. Ben de yuvasına çıkıyorum, Karga'nın yavrularını diğer hayvanlardan korumak için diye cevap verdi. Hâlbuki Tavşan yalan söylüyordu. Kendisi acıkmış bir haldeydi ve dün akşam Karga çevre köylerden yavrularına yiyecek getirmişti. Tavşan da aç olduğu için bu yiyecekleri alıp kendisi yiyecekti.

Aradan biraz zaman geçtikten sonra Güneş, Karga ile karşılaşınca Tavşan’ın sözlerini hatırlattı. Karga da yavrularını Tavşan’a emanet etmediğini anlatınca, Güneş Tavşan’ın kendisine yalan söylediğini ve bu olaydan ders çıkarması gerektiğini ifade etti.

Biraz sonra Karga yuvasına döndüğünde anladı ki dün akşamki yiyecekler çalınmış. Bu hırsızlığı Tavşan'ın yaptığı aşikârdı. Ayrıca yavruları korku içindeydi. Hemen bu durumu Güneş’e anlattı. Güneş, çok yakın arkadaş olduğu bulutlara seslendi:

Canım arkadaşım bulutlar, sizden bir fırtına çıkarmanızı, Tavşan dışında kimseye zarar vermemenizi istiyorum, dedi. Bulutlar bu isteği kırmayıp dakikalar içinde karardı ve Tavşan'ın yuvasının üstüne toplanmaya başladı. Şimşek çakarak Tavşan'ın yuvasına şiddetli bir yağış bıraktılar. Tavşan ne olup bittiğini anlamak için yuvadan çıkınca Karga’nın bir ağacın üstünde ona doğru baktığını fark etti.

Karga ,Güneş’e yalan söylediğinin ve benim yavrularımın yiyeceklerini alıp gittiğinin farkındayım, dedi. Bu fırtına da bunun için çıktı, dedi. Hatanı anlayıp ders çıkarmanı dilerim diyerek hemen oradan uzaklaştı. Bulutlar bu fırtınayla Tavşan’a bir güzel ders verdiler. Tavşan, yuvasının harap olmasıyla korku içinde oradan uzaklaşıp Güneş’in yanına giderek bir daha kimseye yalan söylemeyeceğini ifade etti.

Bu kısa hikayeden çıkaracağımız ders: Yalan söylemek kötü bir davranıştır. Hiçbir zaman yalan söylememeliyiz.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski