Öz Denetim ile İlgili Öyküleyici Metin

Öz denetim ile ilgili öyküleyici bir metin yazınız. Yazıyı kısa tutmaya çalıştım. Başlığı siz koyabilirsiniz. Bilmeyene not: Öz denetim kendi davranışlarını kontrol etmek, denetim altına almak demektir.

Gülşah, disipline önem veren çalışkan bir öğrenciydi. Ona göre öz denetim disiplinli olmaktı. Her zaman tertipli ve düzenli yaşardı. Nerede, nasıl konuşacağını, hangi davranışların uygun olduğunu hep bilirdi. Okullar uzaktan eğitime geçince de bu davranışını sürdürdü. Çünkü o, başarı için öz denetimin gerekli olduğuna inanıyordu.

Canlı dersler başlayalı hiçbir dersini aksatmıyordu. Kardeşi de onun gibi ortaokul öğrencisiydi. Fakat beş parmağın beşi bir olmaz misali kardeşi de bir o kadar düzensizdi. Eşyalarına sahip çıkmaz, odasını dağınık tutardı. Gülşah kardeşinin davranışlarından rahatsızlığını her fırsatta ifade eder.

Bir gün akşam yemeğinde konu açıldı. Gülşah anne ve babasına kardeşinin düzensizliğinden yakındır. Kardeşi de oradaydı. Annesi, oğluna böyle davranmasının yanlış olduğunu yapıcı bir dille anlattı. Hatta ona işlerine gereken özeni göstermesi gerektiğinden bahsetti. Kendimizi, davranışlarımız kontrol etmek daima yaralı olur diye telkinde bulundu.

O günden sonra Gülşah’ın kardeşi kendi kendini kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu anladı. Artık davranışlarına bir çekidüzen vermeye başladı. Eskiden kontrolsüz davranışlarıyla ön plana çıkan kardeşi, artık tertipli, öz denetim sahibi bir haline dönüşüvermiştir. Tabii ki bu durum en çok Gülşah’ı memnun etti. Çünkü o, kardeşinin iyiliğini istiyordu. Bunun için ona yardımcı olmak istiyordu. Artık istediği olmuştu. Niçin mutlu olmasın değil mi?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski