Ülkemizde oynanan bir halk oyununun ortaya çıkışını araştırınız.

Ülkemizde oynanan bir halk oyununun ortaya çıkışını araştırınız. Ben bu yazıda kartal oyununun nasıl ortaya çıktığını kısa bir şekilde anlatacağım.

Bildiğiniz gibi halk oyunlarının ortaya çıkış hikayesi vardır. Gelin şimdi kartal oyunu nasıl ortaya çıkmış, onu okuyalım. Kartal oyunu, Bingöl yöresinde oynanan bir halk oyunudur. Eski zamanlarda bir avcı ava çıkmış. Bu sırada bir ceylan avlamış. Avladığı ceylanın yanına doğru gitmeye başlamış. Tam avına doğru yaklaşırken oraya gökyüzünden bir kartal konmuş.

Kartal avcının avladığı ceylanı yakaladığı gibi yüksekteki kayalıkların üzerine taşımış. Avcı hemen kartalın peşine takılmış. Az ilerideki kayalıklara tırmanmaya başlamış. Kayalığın tepesine çıkmış bir de bakmış ki, avı kaçıran kartal onu diğer kartallara vermemek için mücadele ediyormuş. Yani kartallar arasında ceylanı yemek için bir kavga olduğunu görmüş. Bunu gören avcı oradan hemen uzaklaşmış. Doğruca köyün yolunu tutmuş.

Gördüğü manzarayı bütün köylülere anlatmış. Tabi bunu anlatırken kartalların hareketlerini taklit etmeye çalışmış. Köylüler, o günden sonra kartalların hareketlerinden esinlenerek kartal oyununun çıkmasını sağlamışlar. O gün bugündür kartal oyunu Bingöl yöresinde halk oyunu olarak oynanmaya başlamış.

Aslında bu halk oyununun ortaya çıkışı ile birden çok efsane vardır. Ancak ben, içlerinden bunu beğendim. sizlerle paylaştım. Son olarak demek istiyorum ki halk oyunlarımız kültürümüzün önemli birer parçasıdır. Onları herkese tanıtmak ve yaşatmak gerektiğini düşünüyorum. Kolay gelsin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski