Büyük Lokma Ye Büyük Söz Söyleme Kompozisyon

Büyük lokma ye büyük söz söyleme atasözü ile ilgili kompozisyon örneği bulunmaktadır. Yazıya uygun bir başlık belirleyiniz.

İnsanların başına bu hayatta türlü işler gelebilir. Bazen öyle bir anda ne dediğimizi bilmeyiz, ben şöyle yapardım, ben bu hataya asla düşmem gibi okkalı laflar ederiz. İşte bu sözler büyük sözdür. Büyük konuşmak ise hiç doğru değildir. Çünkü hakkında büyük söz söylediğimiz acı verici durumlar ileride bizim de başımıza gelir. O yüzden konuşurken haddimiz bilmek lazımdır.

Mesela konuşmalarımızda kesinlikle, asla, kat'iyen ben böyle yapmam, gibi sözler kullanırız. Bu sözler kişiyi uçuruma sürükler. Zira onların içinde kesin çizgiler belirten bir anlam vardır. Sonuçta insan beşerdir. Bazen hataya düşebilir. Hata yapmak, aklı şaşmak insanların fıtratında olan normal bir durumdur. O yüzden hangi konuda olursa olsun çizgiyi aşmamak, büyük söz söylemek gerekir.

Örneğin ortalıkta virüs salgını var. Bir kısım insanlar kurlarla uyarken, bazıları da bana bir şey olmaz diye harekete diyor. İkinci grupta olan kişiler aslında büyük konuşuyor. Böyle diyen birçok kişinin koronavirüse yakalandığını duydum. Demek ki neymiş, büyük söz söylemeyecekmişiz.

Sonuç olarak İnsan biraz düşünerek konuşmalıdır. Kötü bir durum karşısında daha bilinçli konuşmalıdır. Kesinlik belirten ifadeler kullanmaktan kaçınmalıdır. Yoksa büyük söz söylemiş olur. Bunun sonucunda da aynı durum başına geldiğinde acizliğini fark eder.

1 Yorumlar

  1. kopyala yapıştır seçeneği yok benim türkçe konuşma sınavım var bunun bana etkisi hiç olmadı bu site kalitesiz

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski