Düşünmeden Konuşmak Nişan Almadan Ateş Etmeye Benzer Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince düşünmeden konuşmak, nişan almadan ateş etmeye benzer sözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

Nişan almadan ateş etmeye kalkarsak hedefi tutturamayız. O zaman ettiğimiz ateşin de bir anlamı kalmaz. Çünkü o ateş hiçbir kabahati olmayan birine isabet eder ve onu yaralar. Düşünmeden konuştuğumuz zaman da sözün nereye gideceği beli olmaz. Eğer düşünmeden sözlerimizi pat diye söylersek bunun adı patavatsızlık olur. Sonrasında da zor duruma düşebiliriz. Örneğin söylediğimiz sözler karşımızdaki kişiyi yaralayabilir. Bunu öncesinden dikkate almak gerekiyor. Yani konuşmadan önce ne diyeceğimizi bilmeliyiz. Yoksa sonunda pişman olabiliriz.

Okun yaydan çıkması gibi düşünmeden ağzımızdan çıkan bir söz de kişiyi incitirse, hoş bir şey olmaz değil mi? Yaradan bize akıl vermiş. Düşünme yeteneği vermiş. Bunlar bizim için çok kıymetli birer nimettir. Bu sebeple biriyle konuşurken ya da herhangi bir ortamda bir söylerken öncesinde düşünmek çok kıymetlidir. Zira saçmalamamak için buna önem vermeliyiz. Hani bazı insanlar kalabalık içinde söylenmemesi gereken sözler konuşur da sonradan pişman olur ya. Durum buna çok benziyor. Onlar düşünmeden konuştuğu için bu duruma düşüyor. Daha sonra da ben öyle demek istememiştim diye açıklama zorunluluğu doğuyor. Söz bir ok gibi bir anda çıkıyor ağızdan. Onu geri almanın imkanı da olmadığına göre düşünmek elbette gereklidir.

Sonuç olarak düşünmek istenmeyen durumlara yol açmamak adına çok faydalı bir iştir. Bu nimetten gereği gibi faydalanmasını bilmeliyiz. Boş ve anlamsız sözler edeceğimize, birilerini düşüncesiz sözlerle yaralayacağımıza karşımızdakilere yararı dokunacak sözler etmeliyiz. Dolayısıyla konuşmadan önce her türlü ayrıntıyı iyi bir şekilde düşünmeliyiz. Ancak o zaman kötü şeylere sebep olmayız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski