Saygının toplum hayatında yeri ve önemi hakkında bir konuşma yapınız.

Yukarıdaki özlü sözden hareketle “saygının toplum hayatında yeri ve önemi” hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda ama, fakat, lakin, ancak, bununla birlikte ve buna rağmen ifadelerine yer veriniz.

Arkadaşlar, toplum hayatından önemli yer sahip olan bazı değerler vardır. Bunlardan biri de saygıdır. Saygı konusu öyle yabana atılacak bir konu değildir. Çünkü o toplumun gözünde itibarımızı artıran çok önemli bir etkiye sahiptir. Kısacası davranışlarımızın nasıl olacağını belirler.

İnsanlar saygılı oldukça kıymet görür. Bununla birlikte saygı toplumdaki kişilerle aramızdaki mesafenin ölçüsünü ayarlar. Onun etkisiyle söz ve eylemlerimizde aşırıya kaçmaktan sakınırız. Lakin bazı insanlar saygısızlığı bir şey zannediyor. Sanki böyle saygısız davranınca ilgiyi üzerime çekerim diye düşünüyor. Yani bu tutumu dikkat çekme aracı olarak görüyor. Bu da onun gözden düşmesine yol açıyor. Dolayısıyla saygı her daim gereklidir.

Saygı olmazsa orada laçkalaşma başlar. Hani bazı insanlar samimiyetini olmadığı halde size sulu şakalar yapmaya kalkar ya, işte bu tavırlar saygısızlığın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ama saygıyı göz önünde bulundurduğumuzda böyle şeylere gerek bile kalmaz.

Sonuç olarak ortam ayırt etmeden her yerde saygılı davranmayı bilmeliyiz. Başkalarıyla belli bir mesafede iletişim kurmak tamamen buna bağlıdır. Davranışlarımızda ileri gitmemek için bunu yapmalıyız. Aynı zamanda diğer insanlar da bize aynı tavrı sergileyecektir. Demek ki toplum hayatını düzenleyen değerlerin başında saygı gelmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski