Aşağıdaki kelime ve kavramlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kelimenin kullanılma durumuna uygun bir konuşma yapınız.

Aşağıdaki kelime ve kavramlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kelimenin kullanılma durumuna uygun bir konuşma yapınız. çok yaşa – geçmiş olsun – hoşça kalın – eline sağlık – günaydın

İnsan yaşamının bazı anlarında sıklıkla kullanılan kelimeler vardır. Bu kelimeler sadece uygun durumlarda kullanılan iyi dilekler belirten özel kavramlardır. Bulunduğumuz ortam bir kişi hapşırdığında alışkanlık gereği ona uzun ömrün olsun anlamında çok yaşa kelimesini söyleriz. Bu kelimeyi söyledikten sonra o kişi de bize sen de gör der.

Başımıza türlü durumlar gelebilir. Örneğin bir hastalığa yakalanabiliriz. Veya iş kazası gibi şeyler olabilir. Bunun sonucunda yaralanabiliriz. Bir felaket başımıza gelebilir. Kaza yaparak sakat kalabiliriz. Bütün bunlar kimin başına gelirse o kişiye yakınları, tanıdıkları geçmiş olsun kelimesini kullanır. Yani hemen bu sıkıntın bitsin, bir daha yaşanmasın demek istenilir.

Bildiğiniz gibi ayrılık bu hayatın bir parçasıdır. Nerede olursak olalım mutlaka yer değişikliği yapmak durumunda kalıyoruz. Başka bir deyişle sevdiklerimizden yarılıyoruz. Ya da bulunduğumuz yeri terk edebiliyoruz. O zaman da geride bıraktığımız insanlara hoşça kalın diyoruz.

Annemiz veya misafirlikte olduğumuz bir yerde yemek, ayran, çorba, çay ikram eden kişilere de eline sağlık diyoruz. Burada da ikramlarınız çok güzel olmuş, bir sürü hazırlık yapmışsınız, emeğinize sağlık demek istiyoruz. Bir de günaydın bar. Güme başlarken yanımızdaki kişilere günün güzel geçsin anlamında günaydın kelimesini söylüyoruz. Bütün bu kelime ve kavramlar insan ilişkilerinin olmazsa olmazıdır. Konuşmam burada bitmiştir. Sessizce dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski