Hiddetle Kalkan Nedametle Oturur Kompozisyon

Hiddetle kalkan nedametle oturur atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız. Yazıya dikta çekici kısa bir başlık koyunuz.

Hiddet insanın kızgın, sinirli olma halidir. Nedamet de pişmanlık demektir. Yani kızgınlıkla bir nada etrafı kırp dökeriz. O anda kafamız yerinde değildir. Ne yaptığımızı fark edemeyiz. Ancak ortalık durulunca ne kadar kötü davrandığımız, yanlış yaptığımızı anlarız. O zaman da büyük pişmanlık yaşarız. Ama olan olmuştur bir kere. Zamanı geriye alamayız. İncittiklerimiz yanımıza kar kalmıştır.

Her zaman için sakin biri olmaya çalışmalıyız. Sükunetle hareket eden biri davranışlarını daha iyi dizginler. Kontrol tamamen onun elindedir. Böylece yanlış bir şey yapmanın da önüne geçmiş olur. Oysa hiddetli davranan biri ise kimi incittiğinin, ne yaptığının bilincinde olmaz. Bu nedenle çok kötü şeylere yol açabilir. Sonunda pişman olur ve oturur. Dolayısıyla hiddet içeren tavırlar pişmanlığa yol açan davranışlardır. Onlardan uzak durmak her iki taraf için de son derece olumlu olacaktır. Zira hiddete aldırış etmeyip sakinliği seçen kişiler kimseyi üzecek davranışta bulunmaz. Akla ve mantığa uygun olan da budur.

Kısacası hiddet iyi bir şey değildir. Canımızı sıkan, hoşumuza gitmeyen bizi sinirlendiren olay veya durumlar mutlaka olacaktır. O anlarda sakin kalmak en doğrusudur. Çünkü sakin olmakla kötü bir şeye yol açmayız. Hatta çok daha uygun bir şekilde davranmış oluruz. Böylelikle pişman olmaya da gerek kalmaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski