Geçmişini bilmeyen geleceğine de sahip olamaz cümlesini açıklayınız.

Bu bölümde fikir alacağınız kompozisyon metninin etkinliği: Metinde geçen Atatürk'e ait "Geçmişini bilmeyen geleceğine de sahip olamaz." cümlesini açıklayınız. Açıklamanızda ama, fakat, ancak, lakin gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanarak konuşma yapınız.

Geçmişimiz bizim şanlı tarihimizdir. O dönem çok fırtınalı yani çok büyük zorluklar ve acılar içinde geçmiştir. Cephede şehit olan askerlerimiz, yaralanan gazilerimiz, evinde endişe ile bekleyen ana, bacılarımız, evlatlarımız karanlık günlerden geçmiştir. Ancak onlar bize çok önemli kültürle miraslar bırakmıştır. Mesela müzeler, saraylar bunlara en güzel örnektir. Hem de canlılığını halen korumaktadır. Böyle tarihi eserlerimizi yerinde görmek bize geçmişimize dair sağlam bilgiler verir.

Şimdi biz öğrenci olarak geçmişimizi okuyup çok iyi anlamalıyız. Milletimiz tarihte neler çekmiş, ne zorluklar yaşamış, bağımsızlık için nice sıkıntı ile mücadele etmiş, nasıl saraylar, camiler, köprüler yapmış bunları iyice düşünmeliyiz. Geçmiş geçmişte kalmıyor. Bugün önümüzü daha net görebilmek için geçmişimizi asla unutmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi geçmişini bilmeyen geleceğine de sahip olamaz. O yüzden geleceğimizi sağlam temeller üzerine oturtmak için tarihimizi çok iyi bir şekilde incelemek ve araştırmak gerekiyor. Kurtuluş mücadelesi veren nice kahramanımız vardır. Onlar yuvalarından, çocuklarından, sevdiklerinden ayrı kalarak cephede düşmana karşı koymuştur. Orada binlerce şehidimiz olmuştur. Bildiğiniz gibi bayrağımız rengini şehitlerimizin kanından almıştır. Bütün mücadele vatanımızın geleceğini kurtarmak için verilmiştir.

Bizler şimdilik okullarda ders görüyoruz. Bazı konulara aklımız ermiyor olabilir lakin geçmişimizi bilmek için önümüzde bir sürü kaynak vardır. Onları açıp okumalı, tarihe ait bütün ayrıntıları öğrenmeliyiz. İşte o zaman geleceğimiz için çok anlamlı bir iş yapmış oluruz. Geleceğimizin temellerini geçmişte atan ecdadımıza minnet duymalıyız. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

9 Yorumlar

Daha yeni Daha eski