Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim atasözü ile ilgili kompozisyon yazmak için yeteri kadar fikir edinebilirsiniz.

Bir insanın gerçekte kim olduğunu anlamanın en basit yolu arkadaş çevresine bakmaktır. Çünkü insan kendisi gibi olan, kendine benzeyen kişilerle arkadaşlık kurar. Günlük hayatta vakitlerinin çoğunu beraber geçirirler. İnsanlar onlarla zaman geçirmediğinizde gerçek yüzünü gizleyebilir. Fakat arkadaş çevresi onların nasıl biri olduğunu ele verir.

İki kişi birbiriyle iyi anlaşıp arkadaşlık ediyorsa onların mutlaka ortak bir yanı vardır. Yani birine bakarak diğerinin nasıl bir kişiliği olduğunu tahmin etmek hiç zor değildir. Arkadaş insanın kim olduğunu tüm gerçekliğiyle yansıtan bir ayna gibidir. Bu ayna çok net bir biçimde tanımak isteğimiz kişiye dair her şeyi karşı tarafa olduğu gibi gösterir.

Mesela takıldığımız arkadaş iyi kalpli ise, bu bizim de iyi kalpli olduğumuzu gösterir. Yalan ve hırsızlık huyuna sahip biriyle arkadaş olduysak, sürekli onunla berabersek biz de yalan ve hırsızlığa yönelebiliriz. Dolayısıyla bir insanın huyunu suyunu öğrenmek istiyorsanız bunu anlamanın en kısa yolu onun arkadaş çevresine bakmaktır. Arkadaş bir insanı tanımak için bakılması gereken kişidir. Etrafınızdaki kişilerin sakin mi, öfkeli mi, güvenilir biri mi olduğunu ilk bakışta hemen anlamak mümkün değildir. Bunun için o kişinin arkadaş çevresini gözlemlemek gerekiyor. Eğer kötü davranışlar sergileyen kişileri kendisine arkadaş edindiyse, o zaman o kişi için demek ki çok da iyi biri değil diye düşünürüz. Bu iddiayı da çünkü arkadaş çevresi kötü diye sağlam bir temele dayandırırız.

Sonuç olarak ilk kez tanıştığımız insanları yakından tanımak ve nasıl bir karakteri olduğunu belirlemek için arkadaş ortamına bakmalıyız. Çünkü aynı kişilikteki insanlar daha iyi anlaşır, birbiriyle takılır, vakit geçirir. Onlardaki bu arkadaşlık ilişkisi karakterleri bakımından çevreye de bazı ayrıntıları gerçek bir şekilde yansıtır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski