Okuma oranının yüksek olduğu toplumların özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.

Bu bölümde inceleyip fikir alacağınız metnin konusu: Okuma oranının yüksek olduğu toplumların özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.

Okuma oranı yüksek olan bir toplum uygar bir toplumdur. Okuma oranının bir toplumda yüksek olması her açıdan kendini belli eder. Öyle bir toplumda insanların düşünceli olması son derece dikkat çekicidir. Mesela o toplumda kurallara uyulur, sokaklar temizdir, İnsanlar başkasının hakkına saygı gösterir. Böyle bir toplumda gelişmişlik düzeyi oldukça yüksektir.

Okuma oranı yükseldikçe insanların kültür seviyesi de yükselir. Bu da toplumdaki davranışlara yansır. Kimse kimsenin hakkına girmemeye çalışır. Bir yere gittiğinizde insanların toplumun düzenine uygunu görürsünüz. Bir yerde hangi kural konmuşsa herkes bu krala dikkat eder. Kimse başına buyruk hareket etmez. Onlar için bilimsellik daha önemlidir. Yani okuma oranının yüksek olduğu toplumlarda cahilce ve kaba tavırlara pek rastlanmaz. Onlar kişilerle olan ilişkilerinde uyumlu ve anlayışlı bir karakter gösterirler. Okuma oranı artınca toplum cehaletten kurtulur. Her insan bilgiye, bilime, araştırmaya, sorgulamaya, her şeye akıl ve mantık süzgecinden bakmaya önem verir.

Sonuç olarak başka bir toplumun içine girdiğinizde onların davranışlarından okuma oranının yüksel olduğunu anlayabilirsiniz. Onlar bilgili, görgüsünü artırmış, telaffuzu oldukça düzgün olan kimselerdir. Aynı zamanda onlar düşüncelerini ifade etmeye önem verir. Hayatta karşılaşılan sorunları çözme becerileri gelişmiştir. Kişilerle uğraşmak onlara göre değildir. Onların yaşam kalitesi de son derece iyidir. Kısacası okuma oranı arttıkça insanlar medeni olma yolunda önemli mesafeler kat eder.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski