Dinlemenin önemini anlatan bir kompozisyon yazınız.

Dinlemenin önemini anlatan bir kompozisyon yazınız. Konuya uygun kısa ve etkileyici bir başlık koyabilirsiniz.

Dinlemek, başlı başına bir sanattır. Karşımızdaki kişiye gösterilen saygının belirtisidir. Onu ne kadar önemsediğimizin kanıtıdır. Bu anlamda herkes iyi bir dinleyici olamaz.

Konuşmak ve düşüncelerimizi karşı tarafa anlatma ihtiyacı oldupu için dinlemenin de insan ilişkileri açısından büyük önemi vardır. Mesele her ne olursa olsun iyi bir dinleyici olmak gerekir. Bundan dolayı dinlemek karşımızdaki kişişye seni anlıyorum demektir. Başka bir deyişle anlamanın ifadesidir. Günlük hayatta insan kalabalığı arasında olduğumuzdan ötürü konuşmak ve dinlemek durumlarıyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. Evde, işte, okulda hep bir dinleme durumu vardır. Mesela sınıf arkadaşınız dersle ilgili bir şeyi size anlatıyor olabilir. Ya da samimi bir arkadaşınız içine attığı derdini sizinle paylaşmak isteyebilir. Veya öğretmenleriniz ders anlatıyordur. Anlayacağınız üzere hayat dinleme üzerine inşa edilmiştir. Bize düşen muhatabımız olan kişi saygı ve sessizlik içinde dinlemektir. Bu onların ne demek istediğini kolaylıkla anlamamızı sağlar. Dolayısıyla dinlemek; değer vermek, önemsemek ciddiye almak ve anlaşılmayı kolaylaştırmaktır. Bu gibi etkenlerden dolayı dinlemenin ne kadar önemli bir meziyet olduğunu söyleyebiliriz.

Bir başka dikkat etmemiz gereken şey de dinlemenin konuşmaktan daha kıymetli oluşudur. İki dinle bir söyle atasözü bu konuya vurgu yapmaktadır. Sonuç olarak çok konuşmaktansa iyi bir dinleyici olmak dinlemenin önemine uygun davranmaktır. Bu da insanlarla ilişkilerimizde ciddi katkılar sağlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski