İnsanlar başaklara benzer içleri boşken başları havadadır
doldukça eğilirler sözü ile ilgili kompozisyon örneği yazınız. Yazıya uygun bir
başlık belirleyiniz.
Başaklar ilk çıktığında içi boş olur. Boyları uzasa da içi dolu olmadığı için başları havaya doğru yönelir. Daha sonra toprağın suyunu alması ile aradan zaman geçince başakların içi dolmaya başlar. İçi doldukça ağırlıktan dolayı başını aşağı salar. Buradaki aslı mesele, bu durumun insanlar için de geçerli olmasıdır. Mesela insan küçükken hiçbir şeyi düşünmez. Hayatın keyif almaya bakar. Yaşı geçtikçe ise daha ağırbaşlı olur.
İnsanların başaklara benzer bir yönü vardır. Hiçbir sıkıntısı olmayan, henüz hayatın baharında olan insanlar kafaları rahat olduğu için her şeyi takmazlar. Onlara göre yaşamak gülüp geçmektir diyebiliriz. Ancak yaşı ilerleyip de olgunlaşan kişiler insanı kamil olurlar. Yani hayatın içinde çekilen çileler, yaşanılan sıkıntılar insanı olgunlaştırır. Olgunlaşan insan da patavatsızlıktan uzaklaşır. Daha bilinçli, olgun bir yapıya bürünür. Düşünerek hareket eder, her şey gülmez. Dolayısıyla olgun insanlar ciddi bir görünüm kazanır. Gençler ya da yaşı küçük olanlar baktığımızda ise adeta her şey güllük gülistanlıkmış gibi davranırlar. Belki de hiçbir şeyin farkında değillerdir. Ancak insanlar olgunlaştıkça hayatın zorluklarla dolu olduğunu görür. Ne olup bittiğinin farkına varır. Bu da onları ciddi, ağırbaşlı biri yapar.
Sonuç olarak içi boş olan başaklar gençler gibidir. Dolu başaklar ise olgunlaşan, yaşlanan bireyleri anımsatır. Yaşı ilerlemiş kişiler de çok şey görüp yaşadıkları için eskisi gibi vurdumduymaz, her şeye gülüp geçen biri olamıyor. Çünkü zorluklarla, dertlerle, çilelerle geçen günler onların başını eğmeyi başarmıştır. O kimseler artık eskisi gibi değil de hayatın yükünü omuzlarında hissetmiş kimselerdir. Bu yüzden içi dolu başaklar gibi eğilmeyi öğrenmişlerdir.
Tags:
Kompozisyonlar