Sana Vereyim Bir Öğüt Kendi Ununu Kendin Öğüt Kompozisyon

Bu bölümdeki metinden yola çıkarak sana vereyim bir öğüt kendi ununu kendin öğüt atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon örneği konusunda ilham alabilirsiniz. Yazıya uygun bir başlık belirleyiniz.

Kimse yabancı birinin işini özenerek yapmaz. Çünkü onun çok da umurunda değildir. Onun için bir öğüt vermek gerekirse kendi işini kendiniz yapmalısınız. İnsan kendi işini yaparken daha gayretli, özenli olur. Zira ortaya güzel bir şey çıksın diye düşünür. Bundan dolayı her insan kendi işine daha bir özenle sarılır.

Kendi işimizi yapmak çok önemlidir. Çünkü esasında kimsenin kimseye bir faydasının olmadığını görüyoruz. Herkes göstermelik de olsa yanınıza geliri, bir işin ucundan tutar ama sizin işinizi sizden daha iyi ve özneli olarak hiç kimse yapmaz. Başkasının işini yapma konusunda kimse kendi işine verdiği önemi göstermez. O yüzden tırnağın varsa başını kaşı demişler.

Günlük hayatta genel olarak başkasının işine pek önem verilmez. Böyle bir durulma karşı karşıya kalırsanız ne kadar isteseniz de o işi gereği gibi yapamazsınız. Çünkü bahsi geçen iş sizin değildir. Bu nedenle ona fazla hassasiyet göstermezsiniz. Mesela siz bir oto tamircisisiniz diyelim. Size gelen bir arabayı tamir edersiniz ancak ona karşı çok da özenli olmazsınız. Fakat bozulan araba sizin olsa işte o zaman her ayrıntısına bakarsınız. Tamir ederken çok dikkatli davranırsınız. Sağlam olması adına gereken özeni gösterirsiniz. Dolayısıyla başkası sizi işinizi pek önemsemez. O yüzden kendi işimizi kendimizin yapmak her zaman için çok daha doğrudur. Böylece aklımızda en ufak bir kuşkuya yer kalmaz.

Sonuç olarak kendi işimiz söz konusu olunca onu daha çok ciddiye alırız. Yapılması gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar gözden geçiririz. Başkasına yaptırmaya kalktığımızda ise içimize sinmez. Zira insanlar başkasının işini pek de önemsemiyor. Genel anlamda insan başkasının işini fazla ciddiye aldığı için en iyisi kendi işimizi yapmaktır değil mi?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski