Toplumsal kuralların önemini anlatan bir kompozisyon yazınız.

Toplumsal kuralların önemini anlatan bir kompozisyon yazınız. Yazıya konuya uygun etkileyici bir başlık belirleyiniz.

İnsan hayatının düzenli ve sorunsuz bir şekilde işlemesi için toplumsal kurlar vardır. Bu kuralların bir kısmı yazılı iken bir kısmı da geleneksel hale gelen davranış biçimlerinden oluşmaktadır. Hangisi olursa olsun bütün kurların amacı, yaşamın hiçbir aksaklığa yol açmadan sürdürülmesidir.

Örneğin trafik lambalarının olması kazayı önleyen, trafikteki akışı ve düzeni sağlayan, sürücülerin dikkatli olmasını gerektiren bir kuraldır. Ya da bir bankaya gittiğimizde sıraya giriyoruz. Herkes bir fiş alıyor. Sırası gelen işini hallediyor. Bu da karışıklığın önüne geçiyor Bunun dışında davranışlarımızın da ölçülü olmasını gerektiren toplumsal kurallar vardır. Mesela bir yere gittiğimizde büyüklerin yanında ayak uzatmamak, otobüste yüksek sele müzik dinlememek gibi kurallar bunlardan bazılarıdır. Günümüzde de maske mesafe kuralları artık bu kurallar arasında yerini almıştır. Dolayısıyla bu kurallar uyulmadığı vakit sorun çıkar. O yüzden her şeyin belli bir düzen içinde işleyişi tamamen toplumsal kurallara bağlıdır. Bundan dolayı toplumsal kurların olması hayatımız kolaylaştıran çok önemli bir faktördür. Bazıları kurallara uymadığı zaman mutlaka bir soruna yol açar. Örneğin bir kazaya, kavgaya, tartışmaya neden olabilir. Bunlara hiç gerek yoktur değil mi? Kimseyle bir anlaşmazlığa düşmeden sadece kuralları önemsersek hayatımızda da çok fazla sorun yaşamayız.

Sonuç olarak insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde uyulması gereken toplumsal kuralların önemini bilmeliyiz. Hiçbir şekilde bu kuralları görmezden gelemeyiz. Onların varlığı daha güzel bir yaşama olanak sağlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski