Az Veren Candan Çok Veren Maldan Kompozisyon

Az veren candan çok veren maldan atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon örneği.

Maddi varlığı çok olan birinin paylaşması ile maddi durumu iyi seviyede olmayan birinin elindekini paylaması eşit derecede görülemez. Varlıklı olmayan birinin sahip olduğu bir şeyi muhtaçlarla paylaşması, onlara yardımda bulunması daha büyük bir anlam taşımaktadır. Çünkü onun durumu zaten ortadadır. Buna rağmen başkalarına cömertçe vermeye devam etmesi bu konuda candan, yani samimi olduğunu gösterir.

Varlıklı olan zaten çok zengindir. Onun elindekini paylaşması olması gereken bir durumdur. Bu, ona pek ağır gelmez. Oysa fakir bir aile sahibi biri, yardıma muhtaç birine para verirse, ona bir şey armağan ederse bu daha önemli bir davranıştır. Dolayısıyla insanların gözünde durumu yetersiz olan birinin yaptığı iyilik daha anlamlı bir davranış olarak görülür.

Sonuç olarak cömert olmalıyız. Ancak bu konuda kimin daha samimi olduğu maddi durumuna bakarak anlaşılabilir. Elinde çok az olduğu halde birilerini zor durumdan kurtarmak için ona yardım edeni, elindekini paylaşan yürekten cömerttir diyebiliriz. Mesela bu ayda yoksullara yardım ediliyor. Maddi imkânı yetersiz olanlara yiyecek, gıda veya para yardımı yapılıyor. Bu durumda çok zengin olmayan birinin bu güzel insanlık görevinde bulunması onun gerçekten cömert olduğunu belirler. Çünkü o kişi zaten çok varlıklı değildir. Buna karşın içinde paylaşma ve cömertlik duygusu vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski