Bir Mum Diğer Mumu Tutuşturmakla Işığından Bir Şey Kaybetmez ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde Mevlana’nın “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız sorusu ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

İnsanlar başkalarına faydalı olduğunda insanlığından bir şey kaybetmez. Yani toplumda yardımlaşma olması gerekir. Bu durum insanda bir eksilmeye yol açmaz. Hatta onların daha itibarlı bir konuma gelmesini sağlar. Bu yüzden elimizde olan imkanlara göre etrafımızdaki muhtaçlara, bize işi düşenlere, kapımızı çalanlara yardımda bulunmalıyız.

Mumun ateşini kullanarak başka bir mum yaktığımızda o mum yine ışık saçmaya devam eder. Yani ışığında bir azalma olmaz. İnsanlar için de bu konu her zaman geçerlidir. Birileri zorda kalabilir. Onlara yardım eli uzatmak zorundayız. Yaptığımız iyilik ile insanlık vazifemizi yerine getirmiş oluruz. Zira başkalarına ne kadar faydalı olursak o kadar insanız demektir. Bahsi geçen fayda, illa maddi olacak değildir. Yani konuya sadece para odaklı bakmamalıyız. Bilgili birinin bilgisini başkasına aktarması da bir faydadır. Bu yüzden kendimizi yardımlaşmadan soyutlamak son derece yersiz bir düşünceye kapılmaktır. Zaten kimse kimsenin derinde ortak olmazsa bu hayatın çekilecek bir tarafı kalmaz. Önemli olan başkalarını zor durumdan kurtarma çabasıdır. Bunu da ancak darda kalanların derdiyle dertlendiğimizde başarabiliriz.

Kısaca toparlayacak olursak insan bir tek kendini düşünmemelidir. Başkalarına ışık saçmak, onlara herhangi, bir konuda yardım etmek çok büyük bir insanlıktır. İnsanlık yardım etiği sürece varlığını korur. Hatta birilerine faydamız dokunuyorsa toplumun gözünde kıymetimiz de artar. Bu nedenle maddi manevi her anlamda kim neye muhtaçsa biz de bu konuda katkı sağlamaya hevesli olmalıyız. Sonuçta insanlık eksilmeyecek, daha iyi bir seviye kazanacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski