Esirgenen Göze Çöp Batar Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyince esirgenen göze çöp batar atasözü ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinmiş olacaksınız.

İnsan bazı şeylere gösterdiği özeni fazla abartır. Bunlara özel olarak ilgi gösterir. ve onları her türlü zarardan korumak ister. Bu şekilde aşırı bir titizlik gösterilmesi yanlıştır. Çünkü bir şeyi ne kadar esirgerseniz onun zarar görme ihtimali o kadar artar. Hayatta çok önem verdiğimiz konular üzerinde gereğinden fazla titizlik gösterdiğimizde aslında aksaklıklara meydan vermiş oluruz. Bir şeyin üstüne fazla düşmek hataya sebep olur. Aman bir şey olmasın diye düşündüğümüzde bir olumsuzluk gelir yakamıza yapışır.

Mesela deneme sınavlarına giriyoruz. Sınavda soruları okurken gereğinden çok fazla dikkat ederiz. Aman yanlış okumayım da hata yapmayım diye düşünürüz. Fakat böyle evhamlı olunca insanın aklı karışır. Bir yerde farkında olmanda yanlış okuruz. Soruyu yanlış yapabiliriz. Bu durum aslında her konuda geçerlidir. Konu ne olursa olsun çok fazla kafaya takmamalıyız. Doğru olan zaten budur. Hani oluruna bırak falan derler ya, biraz öyle olmak lazım gelir. Yoksa işin içinden çıkmakta zorlanırız. Örneğin yeni bir telefon alırız. Aman bir yeri çizilmesin diye onu kimseye göstermeyiz. Çok fazla koruyucu bir tavır takınırız. Ama bir şey olur, elimizden düşer, ya da bir yere çarparız. Telefonun başına bir olumsuzluk gelir. İşte olayın asıl özeti burada gizlidir. Dolayısıyla titizliğin, endişenin fazlası istenmeyen şeylere sebep olur.

Titizlik gösterdiğimiz şey bizim için çok önemli olabilir. Bunu anlıyorum lakin üzerine çok düşülen her şey aksiliklere davetiye çıkarmak demektir. Bu yüzden soğukkanlılığımızı koruyarak işleri akışına bırakmak daha faydalıdır. Kısacası çok sevdiğimiz, gözümüz gibi baktığımız, başına bir şey gelmesinden korktuğumuz, üstüne titrediğimiz şeyler elbette olacaktır ama olayı bu kadar abartmak da çok doğru değildir. Biz ona karşı ne kadar hassasiyet gösterirsek onun başına kötü bir iş gelmesi kaçınılmazdır.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski