Bir Kişinin Özgürlüğü Başkasının Özgürlüğünün Başladığı Yerde Biter Kompozisyon

Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter sözünden ne anlıyorsunuz? Kompozisyon olarak kısaca yazınız.

Herkes kendinin özgür olduğunu düşünür. Özgürce yaşayayım, istediğim gibi davranayım anlayışına sahiptir. Fakat burada yanlış olan bir şey var. O da özgürlüğün sınırını yok saymaktır. Yani biz nasıl özgürsek, başkaları da özgürce yaşam hakkına sahiptir. Bu yüzden herkesin bir yere kadar özgürlük alanı vardır. Bu soyut bir şekilde hayatımıza yansımaktadır.

Mesela bir ortamda bağırıp çağırarak şarkı söyleyemeyiz. Orada bulunanları bu şekilde rahatsız etme lüksüne sahip değiliz. Yanımızda kimse olmadığında pek sorun olmaz. Ancak kalabalık bir ortamda sınırları aşacak şekilde davranırsak anlaşamazlığa çatışmaya yol açabiliriz. Aynı durum apartmanda yaşayanlar için de söz konusudur Mesela biz evimizde nama kimse karışamaz deyip de alt veya üst kattakileri rahatsız edecek şekilde gürültü yapamayız. Bu da onların özgürlük alanını ihlal etmek demektir. Daha pek çok konuda örnekler verilebilir. Dolayısıyla insanlarla birlikteyken veya aynı ortamdayken kimseyi rahatsız etmemeliyiz. Herkesin gözle görülmeyen bir özgürlük alanı vardır. BU alana saygı göstermek de insana yakışan bir tutumdur. Anlayacağınız bu tür konulara uymadığımız zaman özgürlüğü yanlış yorumlamış oluruz.

Sonuç olarak özgürce yaşamak isterken başkalarının özgürlük alanına saygı göstermeliyiz. Çünkü bir insanın özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski