Görsellerden hareketle çevrenizdeki insanlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıya yazınız.

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerden hareketle çevrenizdeki insanlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıya yazınız.

Çevremizdeki insanlarla iletişim kurmak hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Her gün işimiz ya da başka sebeplerden ötürü konuşmak, iletişim kurmak zorundayız. Çünkü hayatın normali böyledir. İnsan tek bir halde varlığını sürdürmez. Bir etkileşim mutlaka olacaktır. Fakat burada iletişim kurarken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.

Mesela nazik bir şekilde konuşmalıyız. Emri veren bir üsluptan kaçınmalıyız. Karşımızdaki kişiyi aşağılayan küçültücü ifadeler kullanmaktan kaçınmalıyız. Karşılıklı olarak anlayışlı davranmalıyız. Yapıcı bir dil kullanarak iletişimin verimli olmasına katkı sağlamalıyız. Yani suçlayıcı değil de iyi niyetli bir dil kullanırsak daha sağlam bir iletişimde söz edilebilir. Örneğin biri size bağırarak konuşursa veya eleştirel bir yaklaşım gösterirse hemen orayı terk etmek istersiniz. Çünkü iletişimi engelleyen bu tür kaba davranışlar iyi değildir. Ne olursa olsun karşımızdakinin de bizim gibi bir insan olduğunu unutmamalıyız. Onun da duyguları var. Bu yüzden iletişim sırasında anlamak, iyi bir dinleyici olmak ve son derece kibar konuşmak her zaman için daha avantajlıdır. Mesela dinliyor gibi görünüp başka şeylerle ilgilenmek karşımızdaki kişiye büyük bir saygısızlıktır. Bu nedenle birisi konuşurken onu dinlediğimizi jest ve mimiklerimizle belli etmeyle öze göstermeliyiz.

Sonuç olarak iletişimde saygı çerçevesinde hareket etmek oldukça önemlidir. İnsanları yargılamadan anlamaya çalışırsak iletişim de amacına ulaşacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski