Kendine Yapılmasını İstemediğin Şeyi Başkasına Yapma Kompozisyon

Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma ne demek? Bu konu ile ilgili kompozisyon yazınız.

İnsanlar bazı davranışlardan hoşlanmaz. Bu yüzden bir kimse kendine yapılmasını istemediği bir şeyi başkalarına karşı da yapmamalıdır. İnsanlara insan gözüyle bakmasını bilirsek onların neler hissedebileceğini, nelerden hoşlanmayacağını anlayabiliriz. Çünkü biz nasılsak, onlar da öyle insandır.

Mesela bir kafede, topluluk içinde garsonun sizi aşağılayarak konuşması çok rahatsız edicidir değil mi? Onun size böyle kaba ve aşağılayıcı konuşması asla hoşunuza gitmez. Hatta bu durum karşısında sinirlerinize bile hakim olamazsınız. O zaman siz de hiç kimseye karşı böyle aşağılayıcı bir dil kullanmamalısınız. Veyahut birinin sizinle alay etmesini istemiyorsanız siz de kimseyle alay etmemelisiniz.

Doğal olarak her insan böyle bir tutumu hoş karşılamayacaktır. İnsanlarla ilişkilerimizde hep böyle olmalıyız. Yani bizim ağırımıza giden başkalarının da ağırına gidebilir. Ya da sinir uçlarımıza dokunacak bir şey başkalarını da kızdırabilir. Bütün bunla insanlık halidir. O yüzden bir söz söylerken veya bir davranışta bulunurken insanların nasıl tepki verebileceklerini, onların hoşunu gidip itmeyeceğini dikkate almak gerekir.

Kısaca özetlemek gerekirse huyları, karakterleri ne kadar farklı olsa da insanların kendisine yapılmasından hoşlanmayacağı birçok şey hiç değişmez. Bundan dolayı davranışlarımızı kimseyi incitmeden sergilemeliyiz. İşin özü sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkalarına yapmayacaksın. Bu düşüncede olursak herkesle çok daha iyi anlaşabiliriz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski