Duyarsam Unuturum Görürsem Hatırlarım Yaparsam Öğrenirim Adlı Kompozisyon

Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim sözünün anlamını açıklayan kompozisyon yazınız.

Öğrenmede etkili olan belli başlı bazı faktörler vardır. Mesela duyduklarımızı öğreniriz. Görerek öğreniriz veya yaparak öğreniriz. Genel anlamda baktığımızda ise yaparak öğrenmenin ön plana çıktığı görülmektedir. Başka bir deyişle yağılan bir şey aklımızda önemli bir yer edinir ve böylece unutulmaz.

Duyarak öğrenmede karşımızdaki kişi bilgiyi anlatır. Biz de dinleyici konumunda oluruz. İyi dinlersek bir şeyler öğreniriz fakat bunu hayat boyu hatırlamak mümkün olmayacaktır. Üzerinde çok durulmayan bir konuyu iyi dinlesek bile onu sadece duymuş olmak kalıcı hale getirmez. Kalıcılığı artırmak için sık tekrar yapmak gerekiyor. Bunun dışında gözlerimiz de önemli bir öğrenme sağlar. Gördüklerimizin çoğunu hatırlarız fakat tek başına bu da yeterli değildir. Evet, görmek, duymaya göre daha uzun süreli bir öğrenme biçimidir ama onun da bir zaman sonra unutulma ihtimali vardır. Öğrenme eyleminde en etkili olan yol sahip olduğumuz bilgiyi uygulamaya geçirmektir. Yani bir şeyi yaptığımızda hem duyularımız hem de zihinsel becerimiz çalışır. Bu da öğrenmenin tam anlamıyla gerçekleşmesi demektir.

Sonuç olarak herkes faklı şekillerde olmak üzere az veya çok yeni bilgiler öğrenir. Bu bilgilerin uzun sürekli olması da öğrenme biçimine bağlıdır. Öğrendiklerimizin kalıcı olmasını istiyorsak onları gerçekte yapmak, uygulamak kısacası yaşantıya geçirmek gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski