İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır sözünden ne anlıyorsunuz? Bu konu hakkında kompozisyon yazınız.
Hayatta düz basmak için ilmi kendimize rehber olarak görmeliyiz. Olayların mantıklı tarafını görmek, bilimsel olan her bilginin en gerçek bilgi olduğunu kabul etmek yolumuzu aydınlatır. Böylece doğruluğundan emin olduğumuz bilgiyi gerçek hayatta kullanarak işlerimizi kolaylaştırırız.
Eğer ilmi elimizin tersiyle itersek, onu önemsemezsek kendimize en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Aynı zamanda karanlık kuyularda mahsur kalırız. Çünkü ilimden gidilmeyen yolun sonu ışıksız bir tünel gibi karanlıktır. Orası cehaletin bataklığına benzer. Buradan kurtulmanın tek yolu ilme sımsıkı sarılmaktır. Zaten kimse karanlıkta çaresiz bir şekilde istemez. İşte o karanlığı ortadan kaldıracak olan tek gerçek ilimdir.
Örneğin mantıklı düşünebilmek, akılcı kararlar alabilmek ancak ilim sayesinde mümkündür. Gelişmek için, daha iyi yerlere gelebilmek için ilimden asla ayrılmamalıyız. İlim, en güzel yol göstericidir. Onun ışığıyla yolumuz aydınlık olur, önümüzü daha iyi görebiliriz. Böylece hiçbir kuşkuya yer kalmaz.
Kısacası ilim gerçeği tüm açıklığıyla ortaya koyar. Çünkü ilmin kapsamında bilimsel çalışmalar vardır. Bunlar da deney ve gözlem yoluyla kanıtlanmış bilgileri olarak insan hayatını kolaylaştırır. Bütün bilgi kirliliği ilimle son bulur. Her şey açık ve net hale gelir. Bu yüzden ilim öncelikli ilkemiz olmalıdır.