Gölgesinde Oturulacak Ağacın Dalı Kesilmez Kompozisyon

Gölgesinde oturulacak ağacın dalı kesilmez cümlesinin anlamı ne demek bu konuyu açıklayan bir metin veya kompozisyon yazınız.​

Bir ağacın gölgesinde onun nimetinden yararlanmak demektir. Örneğin hava çok sıcak diyelim. Siz de sıcakta çalışıp terleyince gölgelik bir yer ararsınız. Bu durumda bir ağacın gölgesine sığınırsınız. O ağaç size faydalı demektir. Dolayısıyla sizin için birçok yararı olan bir şeye zarar vermek doğru olmaz değil mi?

İnsan hayatında aynı durum söz konusudur. Size yararı olan birine veya bir nesneye zarar verilmez. Onun hakkında kötülük düşünülmez. Eğer ona karşı kötü düşüncelere sahipseniz eskiden yarar sağladığınız olanaklar artık yok olur. Yani sizin için kolaylık sağlayan, yararınıza olan şeylere kesin olarak zarar verecek bir şey yapmaktan kaçınmalısınız.

Mesela bir arabanız var. Bu arabanın tekerini patlatırsanız, bir yere gidemezsiniz. O araba sizin için büyük bir kolaylık sağlar. İşinize yarayan bir araçtır. Ona zarar vereceğiniz yerde onu korumanız hakkınızda daha iyi olacaktır. Bu basit örnekten bile faydalı şeylerin kıymetini bilmemiz gerektiğini anlamalıyız. Sonuç olarak ister bir insan, ister bir nesne, hangisi olursa olsun size yararı olan şeylere kötülük yapmaktan, zarar verecek davranışlardan kaçınmak gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski