Gönül Zenginliği ile İlgili Kompozisyon

Gönül zenginliği ile ilgili kompozisyon konusundan kısaca söz edeceğiz.

Bazı kişiler için gönlü zengin denir. Gönül zenginliği kişinin kimsenin bir şeyinde gözü olmaması, gözünün tok olmasıdır. İnsanlarda bulunması gereken faziletli bir tutumdur. Gönül zenginliğine sahip olan insanlar iyi kalplidir. Hiçbir şeye tamah etmez. Her zaman yüreğinde sevgi vardır. Dünyaya bu pencereden bakarlar.

Nice insanlar var ki maaşı az olduğu halde onunla geçimini kolayca sağlıyor. Bu tür kişiler aldığı parayı yeterli görüyor, kendini ona göre ayarlıyor. İşte onlar gönlü zengin olanlardır. Bazıları da yüklü miktarda aylık para aldığı halde şunum olsun, bunum olsun diyor. Onların da gözü doymak nedir bilmiyor. Maaşım yetmiyor diye şikayet edip duruyorlar. Bence insan, biraz haline şükretmeli parasını ölçülü kullanmalıdır. Zaten gönül zenginliği de bunu gerektirir.

Mesela gönlü zengin olanlar dünya malını önemsemez. Evim, arabam, en güzel elbiseler benim olsun duygusuna kapılmaz. Dünyanın gelip geçici olduğunu b,lir. Bir şeyi daha fazlasını istemez. Elindekini yeterli bulur. Çünkü onun gönlü zengindir. Ancak aç gözlü olanların da sayısı bir hayli fazladır. Parası pulu çok olup da onu az bulanlar da vardır ki onlar gönül zenginliğinden yoksundur.

Bana göre gönlü zengin olan biri kaliteli, arkadaş edinilecek kimsedir. Onun yanında kendimi daha iyi hissederim. Zira gönül zenginliği şükretmeyi sağlar. Böylece o kişi halinden memnun olur. Bu da insanın mutlu ve kafasının rahat olmasını sağlayacaktır. Kendinde olanı yetersiz görüp daha çok şey isteyenler ise hep bir hoşnutsuzluk içindedir. Dolayısıyla gönül zenginliğinden yoksun olmak mutsuzluğa kapı aralar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski