Yalan Söyleyip Utanmaktansa Doğru Söylemeyi Tercih Ederim Kompozisyon

Yalan söyleyip utanmaktansa doğru söylemeyi tercih ederim sözünü açıklayan kompozisyon yazınız.

İnsan yalan konuşunca ve bu yalanın açığa çıktığında utanmak zorunda olduğunu hepiniz bilirsiniz. Çünkü yalan söylemek utanılacak ve istenmeyen bir davranış biçimidir. Herkesin olmasını istediği nitelik ise doğru sözlü olmaktır. Bu anlamda yalan söyleyip kendimizi çok zor bir duruma düşürmeye gerek yoktur.

Yalan olan bir şey er geç ortaya çıkıyor. Bu kişiler için foyası ortaya çıktı denir. Yalan konuşmak zorunda kalanlar genellikle olumsuz bir şey olmuştur. Bunun bilinmesini istemezler. Çünkü bilinirse ne diyeceklerini bilemezler. Gerçeğin bilinmesinden korktukları için yalana başvururlar. Ama ilerleyen zamanlarda söylenen o sözün yalan olduğu anlaşılınca kişi utanmakla karşı karşıya kalabilir. Hatta yalan söylediği kişinin yüzüne bakma cesareti bile gösteremez.

Örneğin okulda birisinin silgisini başka bir öğrenci çalmış olsun. Daha sonra herkesin ifadesi alınıp da o kişi ben çalmadım derse yalan söylemiş olacaktır. Bir de müdür çantalarda aram yaptığında kaybolan silgi o kişinin çantasında çıkınca gerçek ortaya çıkar. Bu durumda yalan konuşan o öğrencinin yüzü kızarır ve utanmak zorunda kalır. Böyle olacağına doğruyu söylese bundan daha iyidir.

Sonuç olarak doğru söylemeyi tercih etmek gerekir. Yalan ne şartta olursa olsun kimseye bir yarar sağlamaz. Aksine insanları çok daha zor durumlara sokacak kötü bir huydur. Bundan dolayı gerçek acı da olsa onu açıkça ifade etmek lazım gelir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski