Bu yazımızda arkanı güneşe çevirme gölgen önüne düşer ile ilgili kompozisyon konusunu kısaca ele alacağız.
İnsanı geliştiren, ona yeni ufuklar açan bazı şeyler vardır. Örneğin bilimle, sanatla, edebiyatla, yeteneklerimizi üst seviyeye taşıyan daha birçok alanla meşgul olmak bunlardan birkaçıdır. Bu saydığımız faaliyetler insan için güneş sayılır. Eğer birçok yönden fayda sağlayan bu ilimlere sırtımızı dönersek hiçbir zaman kendimizi geliştiremeyiz.
Mesela insan çokça okumalı, yeni şeyler öğrenmeye hevesli olmalıdır. Kendisini dar kalıplar içine hapsetmemelidir. Bununla birlikte araştırmacı bir ruha sahip olmalıdır. Yeni yerler gezmeli, farklı kişilerle tanışıp kaynaşmalıdır. Bütün bunlar bir güneşin sağladığı aydınlığı temsil eder.
Normalde güneşe arkamızı çevirdiğimizde gölgemiz önümüze düşer değil mi? İşte bizlere çeşitli alanlarda beceriler kazandıran, farklı bakış açıları edindiren, kısacası bulunduğumuz durumdan daha iyi seviyeye taşıyan bu faydalı alanlarla ilgimizi artırmalıyız. Onlardan kopuk bir hayat güneşe arkamızı çevirmek demektir. Böyle olunca da dünyaya nasıl geldiysek öyle gideriz.
Sonuç olarak bir insan onu aydınlatan alanlara yüzünü dönmelidir. Bu bilgilerden nasibini almalıdır. Böylece daha kültürlü, okumuş ve aydın bir kişiliğe bürünür. Bunun etkisiyle kendi gölgesi diyebileceğimiz cahillik anlayışından sıyrılır. Olaylara at gözlüğüyle bakmaz. Artık daha bilinçli, görgüsünü, bilgisini artırmış bir birey olarak hayatını devam ettirir.
Tags:
Kompozisyonlar