Benzetme ile İlgili Paragraf

Bu yazımızda benzetme ile ilgili paragraf hakkında kısa bir şekilde söz edeceğiz.

Bir özellik anlamında zayıf olanın güçlü olana benzetilmesi benzetme olarak bilinir. Benzetmelerde iki farklı şey karşımıza çıkar. Biri nitelik bakımından daha güçlü, diğeri ise daha zayıftır. Bir de güçlü olanın özelliği vardır. İşte bu özelliği sahip olunan ortak yönden dolayı benzetiriz.

Mesela bu adam aslan gibi kuvvetli derken kuvvetli olma bakımından adam aslana benzetilmiş olur. Yahut da sırma saçlım dersek, saçların sırmayı andırdığı anlaşılır. Bu duruma zeytin gözlü, kömür gözlüm gibi örneklerde de rastlarız. Yılan gibi kıvrılan yollar gözlerimizi kamaştırdı cümlesinde de yolların kıvrımlı olması yılanın kıvrılarak yürümesini hatırlatan bir benzetmedir. Önemli bir ayrıntıdan bahsedecek olursak cümlelere benzetme anlamı katan, sağlayan bazı kelimeler vardır. Örneğin gibi, aynısı, tıpkı, andırıyor gibi kelimeler görürsek orada benzetme olduğunu kanıtlamış oluruz. Karşımıza aşağıdakilerden hangisinde benzetme yapılmıştır gibi bir soru çıkarsa o durumda bu kelimelerin olup olmadığına bakmalıyız.

Kısacası benzetme en çok şiirlerde kullanılan anlamı kuvvetli kılan bir söz sanatının adıdır. Hikayeler, romanlar veya düşünce yazılarında da anlatımın etkileyiciliğini artırmak veya güçlendirilmesi için de benzetmeye başvurulur. Benzetme denen bir şey olmasaydı belki de anlatım daha yavan olurdu. Süslü bir anlatım için benzetme olması gerekir diye düşünüyorum.

Bir paragraf yazalım. Kırlangıç çok yorulmuştu. Bir dala konup yorgunluğunu atacaktı. Kanatlarının ağırlığını elli kilo emir gibi hissediyordu. Burada sabahlayacaktı. Gece olunca her yer zindan gibi karanlığa büründü. Mışıl mışıl uyudu ve ertesi sabah kendini daha iyi hissederek uyandı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski