Bu yazımızda canını dişine takarak varını yoğunu ortaya koymak deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon hakkında bahsedeceğiz.
Canını dişine takmak, her türlü zorluk içinde bütün sıkıntıları bildiği halde canla başla çalışmak anlamına gelir. Bazen her şey üst üste gelince hangisine üzüleceğimizi, ne yapacağımızı bilemeyiz. Şartlar gittikçe zorlaşabilir. Her şey içinden çıkılmaz bir hale gelebilir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, sıkıntıya katlanıp yine elimizden gelenin en iyisini yaparak çalışırsak canımızı dişimize takmış oluruz.
Mesela zorluk olunca buna canımız sıkılır. Yeri gelir daha ağır şartlar oluşur. Üzüntüden hiçbir şey yapmak istemeyiz. Ancak tehlike, zorluk her ne kadar çok olsa da biz yine de yapmak istediğimiz bir işi bunlara rağmen başarmak için çırpınırız. Bu kadar olumsuzluğun işimizi aksatmasına izin vermek istemeyiz. Bundan dolayı acılar bizi üzse de, olumsuzluklar canımızı yaksa da canımızı dişimize takıp hiçbir şey yokmuş gibi işimizin üstesinden gelmeye çalışırız.
Kısacası koşullar çok uygun olmamasına rağmen yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışmak varını yoğunu ortaya koymak demektir. Artık o anda ne kadar üzgün olsak da buna aldırış etmez yine de disiplinli bir şekilde elden geldiğince özenle çalışırız. İşte bu durumu için canını dişine takarak çalışmak, varını yoğunu ortaya koymak deyimleri kullanılmaktadır.
Şimdi de bu deyimleri cümle i.inde kullanalım.
O, savaş zamanında bile canını dişine takıp orduya destek oldu.
Babası iyileşene kadar canını dişine takarak hem okuluna gitti, hem de çalışıp evini geçindirdi.
Pamuklar iyi ürün versin diye varını yoğunu ortaya koydu.
Öğrenciler ilgisiz olmasına rağmen onlara bir şeyler öğretmek amacıyla varını yoğunu ortaya koydu.
Kuyuya düşen tilkiyi kurtarmak için çamura batmasına rağmen varını yoğunu ortaya koydu.
Tags:
Deyim