Cumhuriyetin Bize Kazandırdıkları Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip bitirdiğinizde cumhuriyetin bize kazandırdıkları ile ilgili kompozisyon yazacak düzeyde fikir edineceksiniz.

29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen cumhuriyet devletimiz ve milletimize birçok önemli gelişme kazandırmıştır. Cumhuriyetle beraber yapılan yenilikler halkın sosyokültürel ve ekonomik seviyesine olumlu katkılar sağlamıştır. Örneğin kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi kadın erkek eşitliği gibi çok önemli bir anlayış oluşturmuştur. Bununla birlikte laikliğe önem verilmesi bilimsel gelişmelerin önünü açmıştır.

Halkın eğitim anlamında okuma yazma oranı da giderek artmıştır. Çünkü yeni Türk harflerinin kabulüyle okuma yazma alanındaki artışla halkın eğitim düzeyi yükselmiş , tevhidi tedrisat kanunuyla birlikte eğitim de birlik sağlanmıştır. Cumhuriyet yenilikçi ve ilerlemeci bir anlayışın hayat geçirilmesine zemin hazırlamıştır. Cumhuriyet bilim, sanayi, eğitim temel hak ve hürriyetleri, eşitlik ve adalet gibi konularda milletimizin çok önemli kazanımlara sahip olmasını sağlayan çağdaşlığı temsil eden bir yönetim biçimidir. Rejim olarak cumhuriyetin kabulüyle insan hakları koruma altına alınmış, demokrasi bilinci tüm yurtta kabul görmüştür. Halkın kendini yönetmesi olarak tanımlanan cumhuriyet insanı ön plana çıkarmış böylece herkes arasında bir eşitlik söz konusu olmuştur. Takvim ve saatlere getirilen düzenlemeyle evrensel bir uyum sağlanmış, soyadı kanunu ile insanların resmi işlemlerindeki karışıklık ortadan kalmıştır. Dolayısıyla cumhuriyetin kazanımları ile ülkemiz birçok alanda atılım göstermiştir.

Sonuç olarak cumhuriyet halkın menfaatine uygun her gelişmeyi beraberinde getirmiştir. Cumhuriyetin bize kazandırdığı bu gelişmeler ülkemizin refah seviyesini artırmış, daha demokratik bir anlayışı, bilim, ekonomi, eğitim öğretim, gibi alanlarda gelişmeyi esas almıştır. Bütün bu kazanımlar çağdaş uygarlık seviyesine ilerlemek bakımından son derece önemlidir. Bundan dolayı cumhuriyetin özünü iyi anlamalı ve onu sonsuza kadar yaşatmalıyız.

4 Yorumlar

  1. böyle bir yazı görmedim çok çok güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. arkadaşlar benim ödevimdi arkadaşlar benimki gibi ödeviniz varsa bu raya girin adım Elif BAY BAY

    YanıtlaSil
  3. Noktalama işaretlerine dikkat edilmemiş.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski