Her İnsan Yapmadığı Tüm İyiliklerden Suçludur Kompozisyon

Bu yazımızda her insan yapmadığı tüm iyiliklerden suçludur sözü anlamı ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca duracağız.

İnsanlar iyilik yapma imkanına sahipse bunu ihmal etmemelidir. Yani maddi durum elveriyorsa, elimiz ayağımız tutuyorsa muhtaç ve zorda olanlara iyilik yapmak bir sevaptır. Her fırsatta çaresiz kalanları bu kötü durumdan kurtarmak çok iyi bir şeydir. Bundan dolayı yapmadığımız iyilikler sırtımızda bir yüktür. İyi bir insan olup yapılması gereken şeyleri yaparsak suçlu durumuna düşmekten de kurtuluruz.

İmkanı varken kimseye iyilik yapmak istemeyenler olabilir. Bunu saygıyla karşılamak gerekiyor fakat onların bu bakış açısı suç teşkil etmektedir. Çünkü insan etrafındaki her şeyden sorumludur. Bunun farkında olup da iyilikten geri durmak da bir suçtur diyebiliriz. Mesela yolda karşıya geçmek isteyen bir ihtiyar veya gözü görmeyen olabilir. Ona destek olup karşıya geçmesini sağlamak ne kadar güzeldir. Oysa bunu görüp de hiç aldırış etmemek iyilikten kaçmaktır ki bu suç anlamına gelir.

Sonuç olarak şöyle bir etrafımıza bakmalıyız. Sağımızda solumuzda neler olup bitiyor, görmeliyiz. Kısacası biraz duyarlı insan olmalıyız. Kimin ne açıdan iyiliğe ihtiyacı varsa bizim de koşullarımız elverişliyse olaya el atmak insanlık vazifesidir. Hem böyle güzel bir şey yapmak insanı da mutlu eder değil mi? O zaman vicdanımız da rahat eder. Dolayısıyla iyilik yapmaya gücümüz yetiyorsa iyilik etmekten kaçmamalıyız.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski