Sözcükte Anlam ile İlgili Hikaye

Bu yazımızda sözcükte anlam ile ilgili hikaye hakkında kısaca bir örnek yazacağız.

Arda, sınıfının sessiz sakin bir öğrencisiydi. Davranışları da son derece uyumluydu. Ancak o sınıfta Eren diye bir öğrenci daha vardı. İşte o biraz hırçındı. Arkadaşlarının kalbini kıracak davranışlar sergiliyordu. Bir gün Arda hakkında ağır bir laf söylemişti. Arda buna çok üzüldü. Meseleyi nöbetçi öğretmene anlattı. Birkaç gün bu üzüntüsü gece gündüz aklından çıkmadı.

Rehberlik servisi Eren'i odaya çağırmıştı. Eren'e bu tür davranışların olumsuz etkileri anlatıldı. Böyle devam ederse kimsenin onunla arkadaşlık kurmayacağı ifade edildi. Eren bundan sonra kimseyi üzmeyeceğine dair söz verdi. Tekrar sınıfa gittiğinde Fen dersi işleniyordu. Konu hücreydi. Hücre ile ilgili pek çok etkinlik yapıldı. Herkes bu dersten büyük keyif aldı. Zil çalınca Eren Arda'nın yanına gidip ondan özür diledi. Arda Eren'in böyle iyi niyetli olmasına sevindi. Artık sorun çözülmüştü. Bütün sınıf bir oh çekti. O günden itibaren bu sınıf okulun en akıllı sınıfı haline geldi. Herkes onları parmakla göstermeye başladı.

Okuldan sonra biraz yürümek isteyen Arda, mahallenin aşağısındaki yolda hava almak istiyordu. Yolun etrafı yaprakları dökmüş ağaçlarla kaplıydı. Görüntü tamamen sarının tonlarından oluşuyordu. Bu manzara eşliğinde yürümek Arda'ya çok iyi geldi. Eve vardığında üzerindeki bitkinlik azalmıştı. Ruhu açılmış ve kendini dinlenmiş hissediyordu. Yemekte de en sevdiği içli köfte vardı. Annesine koşarak ona teşekkür etti. Babası da işten gelince birlikte sofraya oturdular. Mutlu bir aile tablosu oluşmuştu. Arda iştahla yemeğini yedi. Okuldaki gösterisi için prova yapmak üzere odasına çekildi.

Sözcükte anlam ile ilgili örnekler şöyledir:
Sessiz sakin : ikileme
üzüldü: gerçek anlam
ağır bir laf: ağır mecaz anlamlı
gece gündüz: karşıt anlamlı
yol: eş sesli, sesteş
sınıf: derslik eş anlamlı
hücre: terim anlamlı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski