Yazarak Çalışmak Daha Faydalıdır ile İlgili Münazara

Bu yazımda yazarak çalışmak daha faydalıdır ile ilgili münazara örneği yazacağım.

İnsanların çalışması yazarak veya okuyarak gerçekleşir. Bunlar arasında yazarak çalışmak bana göre daha faydalıdır. Çünkü yazdıkça, kısa notlar aldıkça o bilgiler daha kalıcı şekilde öğreniliyor. Okuyup tekrar yaparız ama o uzun süreli hafızamızda yer etmez. Yani hiç yazmadan sadece okuyunca ezber yapmış oluruz. Bu da yalnızca kısa süreliğine anı kurtarmak için etkili olabilir. Oysaki çalışırken yazma işi öğrenmenin çok daha etkili olması demektir.

Mesela sınavlara hazırlanırken yazmanın faydasını daha iyi görüyoruz. Konu hakkında özet çıkararak, önemli yerler yazan biri onları unutmayacağı için daha yüksek not alır. Bu da başkalarının önüne geçmesini sağlar. Bu yüzden yazarak çalışmanın okumaya oranla bir adım önde olduğunu söylemek istiyorum. Kimse bunun aksini iddia edemez. Ben okul hayatım boyunca çevremde gördüğüm kişilerin not ortalamalarına baktığımda yazarak çalışanların daha yüksek puanlar aldığını bizzat gördüm.

Bir şeyi ezberlemekle öğrenmek aynı şey değildir. Ezber okumaya dayalı, kısa süreli bir eylemdir. Öğrenme işi ise unutulmaz. Öğrenmeyi sağlamak için de yazarak çalışmak lazımdır. Sonuçta özet çıkarmak denen bir şey var. Bütün konuyu okuyup aklımızda tutamayız. Özet çıkarınca ana hatları not alıp, konunun can alıcı noktalarını daha iyi kavrarız. Bunun faydasını da sınavlarda görmekteyiz. Bundan dolayı görüşümün arkasındayım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski