İçinde 5 Deyim Olan Kompozisyon

Bu yazımızda içinde 5 tane deyim olan kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.

Bir anlaşmazlık olur. Karşımızdaki kişiyi konuşup sakinleştirmek için ona dil dökeriz. Dil dökmek birini ikna etmek amacıyla ona adeta yalvarırcasına konuşmaktır. Ayrıca insanlar türlü hallerle karşılaşır. Bir soru çözerken bazıları zorlanırken bazılarına göre de o soruyu çözmek çantada keklik gibidir. Çantada keklik deyimi karşımıza çıkan bir sorunu çözecek olduğumuzda bana göre bu çok kolay, hemen hallederim demektir.

Uzakta olan bir sevdiğimiz olabilir. Onu özleriz ve gelmesini beklemeye koyuluruz. Hemen gelsin anlamında sabırsızlıkla beklediğimizi ifade etmek için dört gözle beklemek deyimi kullanılır. Yani bir an önce gelsin, yanımda olsun isteriz. Çok sevindirici bir gelişme yaşayabiliriz. Buna bağlı olarak sevincimizi katlanarak artar. Bu durumda ayağımız yerden kesilir. Yani sevinçten zıplamayı ifade ederken bunu söyleriz. Bazen de gitmek isteyen birine yol veririz. Yol vermek deyimi de birinin gitmesine bir şey dememek, mani olmamaktır.

Bir konuda çok istekli olabiliriz. Öncesinden heyecanımız giderek büyür. Buna dair nice hayaller kurarız. Sonra bir aksilik yaşanır. Vaziyet istediğimiz gibi gitmeyince hevesimiz kursağımızda kalır. Yani tüm ümitlerimiz bir anda yok olur. Oysa biz o işle ilgili ne şeyler düşünmüşüzdür. Görüldüğü gibi insanın herhangi bir anını anlatmak için deyimlerden faydalanırız. Bu deyimler anlatımı etkili kılma özelliğine sahiptir. Bunlar sayesinde daha süslü ve etkileyici bir anlatım geliştirebiliriz.

Metinde kullanılan deyimler; dil dökmek, çantada keklik, dört gözle beklemek, ayağı yerden kesilmek, yol vermek, hevesi kursağında kalmak şeklindedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski