Okumanın Yararları ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda okumanın yararları ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.

Okumanın bir insan hiç kimsede olmayan bir düşünme becerisi, anlayışlılık, kendini başkasının yerine koyarak davranma, olayları çok yönlü analiz etme, gibi çok önemli yararları vardır. Bunları edinmek için mutlak suretle okumak gerekiyor. Aman, boş ver canım ne okuması deyip bir kenara çekilmenin kimseye bir faydası olmaz.

Önemli olan okumanın çok tesirli bir cevher olduğunun farkına varmaktır. Yani onlarca insan neden okuyor diye düşünmeliyiz. Şapkamızı önümüz koymalıyız. Kendimizi okuma anlamında değerlendirmeliyiz. Bir şeyleri anlama yeteneğimizde bir eksiklik varsa bunun sebebi kesinlikle okuma eksikliğindendir. Yani insan okudukça zihni açılır. Kendisine söylenenleri çok kısa sürede anlayabilir. Çünkü burada beyin devreye girer. Kelime hazinemiz zenginleştikçe bunun duyuş, düşünüş anlamında getirileri de çok olmaktadır. Bunu sağlayan okumadan başkası değildir.

Okumanın insana sakinlik verme, diğer insanlarla konuşurken kelimeleri seçerek konuşma, kimsenin yanlış anlamasına mahal vermeyecek şekilde açık bir üslup gibi başka türlü yararları da vardır. Yani her ne olursa olsun üzerimizde bulunması çok önemli olan davranışlar ve becerileri çoğu okumayla kazanılır. Bunları kimse bize öğretmez. Sadece okuyarak bu güzel kazanımları edinebiliriz. O yüzden kendimizi okuma gibi çok faydalı bir eyleme severek vermek gerekiyor. Hani bazılarının okumayla uzaktan yakından ilgisi olmaz ya, aslında onları kendilerini karanlığa bırakıyor. Oysa okumak aydınlanmak demektir; bilgi, görgü ve anlayış sahibi, eleştirel düşünebilen, aklını kullanabilen bireyler olmayı sağlamaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski