Olgun İnsan Yapabileceğini Söyleyen ve Söylediğini Yapabilen İnsandır Kompozisyon

Bu yazımızda olgun insan yapabileceğini söyleyen ve söylediğini yapabilen insandır kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.

İnsanın olgunluğu sözünde durmasıyla yakından ilişkilidir. Yani olgun dediğimiz kişi, sözünün eridir. Boyundan büyük işlere kalkışmaz, tutamayacağız sözler vermez. Bu yüzden onlarda bir tutarlılık söz konusudur.

Bazı kimseler vardır ki söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmaz. Ben şunları hayata geçireceğim diye bol keseden atıp tutar. Oysa zamanla bakarız ki hepsi kuru laftan ibaretmiş. İşte olgun insan böyle değildir. Onun ağzından bir söz çıktı mı, bir şekilde onu yapar. Yapmakta zorlansa bile elinden gelen çabayı gösterir. Olgunluk insanın biraz da düşünerek konuşmasını sağlar. Birçok tecrübe edindiği için o nerede, neyi söyleyeceğini önceden aklından geçirir. Şayet gücü yetiyorsa o zaman bir şey ortaya atar ve onu gerçekleştirir. Yok düşündüğü şeyi yapmak imkansız ise o zaman kesinlikle konuşmaktan kaçınır. Bu anlamda olgun insanlarda verdiği sözü tutma ve tutamayacağı sözü söylememe huyu göze çarpar.

Sonuç olarak olgun insan ne dediğinin farkındadır. Başka bir ifadeyle yapabileceklerini söyler. Boyunu aşan sözler etmez. O kendini çok iyi tanıdığı için neler yapabileceğini de az çok tahmin eder. Buna göre konuşur. Yapamayacağı bir şey varsa o konuda hiçbir şey söylemeye gerek duymaz. Çünkü olgun insanlarda haddini bilme özelliği vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski