Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir ne demek?

Bu yazımızda ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir ne demek hakkında kısaca kompozisyon yazacağız.

Ulu çamlar büyük insanlar, fırtınalı diyarlar da olayı, sıkıntısı bitmeyen yerler demektir. Bir insan yaşadığı coğrafyanın bütün sıkıntıları içinde kendini geliştirip iyi bir şekilde yetiştirirse ona ulu çam denir. Yani bulunduğu toplumda bitmek bilmeyen hadiseler mevcut olabilir. Bu toplumdaki bir kargaşa ortamı da olabilir veya savaş ortamı da olabilir. Belki de ülkesinin ekonomik koşulları düşük seviyededir. Bütün bunlara rağmen o bölgede yaşayıp da insanlığa fayda sağlayacak seviyeye gelen bir adam ulu çam olmuş demektir.

Mesela ünlü düşünürler, bilim insanları böyle zorlu bir coğrafyada ortaya çıkabilir. Onlar her şeye rağmen işini önemser ve sürekli çalışıp bir şeyler ortaya koyar. Böylece adını tüm dünyaya duyurmuş olur. Artık herkes tarafından bilinen bir hale gelince o kişinin önü açılmış demektir. Tarihimizde de ulu çam diyebileceğimiz birçok araştırmacı, yazar, bilim insanı, çeşitli alanlarda kendini kanıtlamış insanlar olduğunu görürüz.

Sonuç olarak bir toplumda güçlükler bitmiyorsa orası fırtınalı diyar olarak adlandırılır. En kötü koşullarda bile toplumuna, insanlara fayda sağlayabilecek bir konuma gelen, kendini ispatlamış kişiler de ulu çama benzetilir. Hiçbir sıkıntısı olmayan, ekonomik sorunu olmayan, hayatın huzur ve refah içinde geçtiği bir coğrafyada yetişen ünlü insanlar için ulu çam ifadesini kullanamayız. Çünkü onlar zorluk çekmiyor, sıkıntılarla baş etmiyor, kısacası fırtınalı bir toplumda olmadığı için rahat bir şekilde çalışma fırsatı yakalıyor. Oysa ait olduğu ülkede acı, gözyaşı, olaylar çok olan bir insanın kendini yetiştirmesi için şartlar çok zordur. Buna rağmen bir yerlere gelebilen insan çok kıymetli olur. Onun itibarının da bir anlamı vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski