Dikkat ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda dikkat ile ilgili kompozisyon örneğine kısaca yer vereceğiz.

Dikkat bir konuda gerekli uyarıcıları algılama ve o konuya yoğunlaşmayı ifade eder. Böylece düşünme becerisini belli bir noktaya yoğunlaştırarak kendimizi ona hazırlarız. Dikkat hayatın birçok noktasında önemli bir şeydir. Anlamak istediğimiz bir şeye dikkatimizi yoğunlaştırmak gerekir. Mesela konuşan veya ders anlatan birine odaklanmak onu dikkatle dinlemektir. Ya da işimizi yaparken başka şey düşünmeyip sadece işe yoğunlaşırsak dikkatimizi oraya vermiş oluruz.

Dikkat etmek bir konunun daha iyi anlaşılması, yapılması anlamında büyük önem taşımaktadır. Kendimiz sınıfta olup da aklımız başka yerdeyse o zaman dersleri de çok iyi anlamayız. Buna bağlı olarak bir sürü eksiğimiz olur. Sınava girerken de çok zorlanırız. Normal hayatımızda yine dikkat ön plana çıkıyor. Bir iş yaptığımız sırada kendimizi yalnıza o işe adamalıyız. Aklımız hep onda olmalıdır. Çünkü iş sırasında başka şeyler düşünüp, başka şeylere daldığımızda hem bir hata yapıp iş kazasına yol açabiliriz hem de o işten verim alamayız. Sakarlıklar veya bazı kazalar dikkatsizlik sonucu meydana gelmektedir. Test çözerken de aynı durum geçerlidir. Soruyu okurken ne istediğine odaklanırsak doğru seçeneği bulmakta çok uğraşmayız. Ama aklımız başka yerde olursa o zaman kaç kere de onu okusak ne demek istediğini anlayamaz ve yanlış şıkka yöneliriz.

Sonuç olarak her konuda dikkatli olmak lazımdır. Konuya eğilirsek, hiçbir şey düşünmeyip ona yoğunlaşırsak başarılı da oluruz, verim de alırız. Her şeyde dikkat isteyen bir nokta kesin vardır. O anda bizler de sadece ilgili şeye eğilmeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski