Düşünmek ile kendimizi ve hayatı keşfetmek arasında nasıl bir ilişki vardır?

Bu yazımızda düşünmek ile kendimizi ve hayatı keşfetmek arasında nasıl bir ilişki vardır? konusu hakkında kısaca söz alacağız.

İnsanın öteki varlıklara göre onu ayrıcalıklı yapan özelliği düşünmektir. Düşünmek sayesinde kendimizden başlayarak etrafta neler olduğunu keşfedebiliriz. Mesela düşündükçe kendimiz daha yakından tanır, yeteneklerimizin farkında oluruz. Bu insanın kendini tanıması demektir. Kendini tanıyan biri neler yapabileceğini de bilir. Hangi alana ilgisi var, ne konuda başarılı olabilirim gibisinden düşünüp o alanda eğitim görmeye yönelir.

Tefekkür etmek diye bir şey vardır. Bunun bize göre anlamı düşünmektir. Hayatı anlamlandırmak, çevremizi keşfetmek de düşünmeye bağlıdır. Hiç düşünmeyen biri hayattaki olaylar arasındaki sebep sonuç ilişkisini anlayamaz. O yüzden düşünmekten kaçınmamalıyız. Biz yaratan her şeyi de insanlığın hizmetine sunmuştur. Bunları ancak akıl yoluyla kavrayabiliriz. Bundan dolayı Allah'a çok şükretmeliyiz. Dolayısıyla bizi biz yapan en önemli niteliğimiz düşünme becerisine sahip olmaktır.

Ünlü düşünürler sayesinde birçok şey keşfedilmiş ve insanlığın kullanımına sunulmuştur. Dolayısıyla düşünmek denen bir şey olmasaydı hayatı kolaylaştıran bu kadar şey icat edilemezdi. Hepsinin de temelinde düşünme eylemi vardır. Yani bir elektriğin icadı, yazının bulunması, teknolojik araçların üretilmesi, hastalık tedavi ederken kullanılan ilaçlar gibi daha birçok şey insan hayatı açısından  ne kadar yararlıdır değil mi? İşte bunlar düşünmenin getirdiği çok güzel şeylerdir. Demek ki düşünen insan iyi bir insandır. Hem kendine faydalıdır hem tüm insanlığa katkı sağlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski