Erdem, Kötülükle İyilik Arasında Seçim Yapabilmek Demektir ve Bilgili Olmadan Seçim Yapmak Olanaksızdır Kompozisyon

Sizleri aydınlatmak için bu yazımızda "Erdem, kötülükle iyilik arasında seçim yapabilmek demektir ve bilgili olmadan seçim yapmak olanaksızdır" (Bernard SHAW) özdeyişiyle ilgili duygu düşüncelerinizi açıklayan bir kompozisyon yazmak istedik.

Erdem insanı güzel gösteren bütün iyi davranışlara verilen genel addır. İnsan erdemli olunca kötüyle iyiyi ayırt edecek seviyeye ulaşmış demektir. Ancak erdem için de bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bilgili kimseler iyi ve kötü arasında seçim yapabilecek düzeydedir.

Mesela bir davranışın iyi ve güzel olduğunu ya da kötü, çirkin ve fena bir şey olduğunu bilmeden onu ayırt etmek de olanaksızdır. Öncelikle hangi davranış iyidir, hangisi kötüdür bunları öğrenmeliyiz. Bilgimiz tamamlandığında artık seçim yapacak kadar aklımızı kullanabiliriz. O andan itibaren kötülükten kaçınıp iyiliği seçtiğimizde tam anlamıyla erdemli bir insan oluruz. Çocukların evde veya okulda aldığı eğitim iyi ve kötü olanı öğrenmeleri bakımından bu noktada büyük önem taşımaktadır. Bir davranışın güzel mi veya kötü mü olduğunu iyi bilmek, erdem sahibi olmanın temel taşı olarak karşımıza çıkar. Bilgili olmadan bu iyi, böyle davranayım, şu kötü, ondan uzak durayım diyemeyiz.

Sonuç olarak bilgi her şeyde olduğu gibi faziletli olmakta da gereklidir. Bu yüzden eksik bilgilerimizi tamamlamalıyız. Toplumda iyilik ve kötülük olan davranışların neler olduğunu iyi gözlemlemeliyiz. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğumuz takdirde kötülük ve iyilik arasında kolayca tercih yapabiliriz.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski