Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur Konulu Kompozisyon

Bu yazımızda öfkeyle kalkan zararla oturur sözünün anlamı ile ilgili açıklayıcı bir kompozisyon yazdık.

Öfke insanı etkisi altına aldığında o kişinin gözünü kara bulutlar kaplar. O anda gözü dönen kişi öfkesine yenik düşerek etrafına büyük zarar verebilir. Hatta onulmaz yaralara yol açabilir. Sonrasında sakinleştiğinde kara bulurlar dağılır. Her şey berraklığa kavuşunca ne kadar yanlış davrandığını anlar ama olan olmuştur.

Öfke sinir harbi geçirmek demektir. Hakim olduğu kişinin kontrolsüz davranmasına neden olur. Bu davranışlar hem çevreye, hem de kişinin kendisine ciddi anlamda zararı olan şeylerdir. En iyisi öfke anında oturup suç içmek, öfkenin geçmesini beklemektir. Çünkü öfkeyle hareket etmek insan çok kötü şeyler yaptırabilir. Başını daha büyük derde sokabilir. Öfke hiç iyi bir şey değildir. Sinirli olan birine yaklaşmak bile hatadır. O yüzden kendimizi kontrol edene kadar öfkenin yatışmasını beklemek çok daha doğru olacaktır. Mesela haberlerde öfkeli olan insanların bir anlık öfkeyle ne kadar kötü durumlara düştüğünü görüyoruz. Sonra keşke böyle yapamasaydı diye üzülüyoruz. Çünkü öfkesiyle hareket ettiği için büyük cezalar alabiliyorlar. Demek istediğim ökenin kimseye bir yararı yoktur. Aksine zararı çok büyüktür.

Sonuç olarak öfke geldiği zaman insan ne yaptığının farkında olamaz. O anda sağlıklı düşünemez, akıl devre dışı kalır. Tamamen sinirin etkisiyle davranışlar ortaya çıkar. Ancak bu davranışların vereceği zarar da öfkeden çok daha büyüktür. Dolayısıyla öfkelendiğimizde kötü bir şey yamamak adına oturmalı, sakinleşmeyi denemeliyiz. Akıl baştan gittiğinde yapılan her davranış acı verici sonuçlara yol açar. Bunu ortaya çıkaran zararlı duygu da öfkenin ta kendisidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski