Sonbahar Sanattır Diğerleri Mevsim Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda sonbahar sanattır diğerleri mevsim sözü ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız.

Sonbahar insanın sanat yönünü açığa çıkaran bir mevsimdir. Bu aylarda sarının her tonunu görmek mümkündür. İnsanın hüzün duyguları bu dönemde açığa çıkar. Şairlik yönü ön plana çıkar. Hatta sonbaharda oluşan kartpostallık görüntüler ressamlar için de iyi bir fırsat demektir. Böyle güzel sanatsal zevkimizi gün yüzüne çıkaran görüntüler yalnızca sonbahara özgüdür.

Genel manada sanatın ağır bastığı tek mevsim sadece sonbahardır. Diğerleri ise alışılagelmiş mevsimler olarak bilinir. Sanatta bir estetik zevk söz konusudur. Sonbahar da ortaya çıkardığı eşsiz güzellikteki görüntülerle insandaki estetik ruhu uyandırmaktadır. Mesela sanat insanın görsel, işitsel hafızasını harekete geçiren eylemler bütünüdür. Sonbahar da bütün bunlar için en uygun koşulları sunar. Sonbaharı anlatan şiirleri incelediğimizde, o dönemi yansıtan resimlere baktığımızda sonbaharın sanata farklı bir boyut kazandırdığı söylenebilir. Şöyle bir düşünürsek sonbaharda ağaçların kızaran ve sararan yapraklarını dökmesi bile içimizdeki sanat ilgisini doğrudan etkiler. Buna bağlı gelişen sanat becerimiz ise ortaya koyduğumuz eserlerde estetik zevkin hissettirilmesini sağlar.

Sonuç olarak sonbahar diğerlerinden ayrı ele alınmalıdır. Ona yalnızca bir mevsim gözüyle bakmak sanatı önemsememek veya sanata, sonbahara karşı bir saygısızlık olarak nitelendirilebilir. Sonbaharla sanatı birbirinden ayrı düşünmek son derece yanlıştır. Dolayısıyla insan ruhundaki sanat ilgisi, becerisi öteki mevsimlerle kıyaslandığında sonbaharda daha çok kendini gösterir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski