Türk Dilini Korumanın Önemi ve Yollarını Açıklayan Bir Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde Türk dilini korumanın önemi ve yollarını açıklayan bir kompozisyon yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.

Türk dilini korumak demek, kendi kimliğimizi yaşatmak ve kültürümüzü her açıdan yeni kuşaklara aktarmak demektir. Dil yalnıza iletişim ve konuşma aracı olarak düşünülmemelidir. Dilin çok boyutlu fonksiyonları vardır. Tarih, kültür, edebiyat dil ile geçmişten geleceğe taşınmaktadır. Dilimiz millet olma bilincimizin en güzel ifadesidir. Onunla varlığımız anlam kazanmaktadır. Bu nedenle Türk dilini korumanın milletimiz için ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz.

Dili korumanın yolları olarak öncelikli olan şey, onu bütün ayrıntı ve incelikleriyle öğrenmektir. Türk dilini her açıdan iyi bildiğimiz zaman onu kullanırken de çok doğru kullanırız. Bu anlamda dilimizin yazım kuralları ve inceliklerini bütün yönleriyle bilmek gerekiyor. Dilimize duyduğumuz sevgi onun zenginliğiyle yakından ilgilidir. Dilini çok iyi öğrenen, bütün ayrıntılarına hakim olan biri dilin önemini de zaten kavramış olacaktır. Bu seviyeye gelen biri de artım diline sahip çıkar, saygı duyar, onu her yerde yüceltir ve korur. Mesela dilimizin inceliklerini barındıran birçok eser kaleme alınmıştır. Onları açıp okumak gerekir. Bizler kendi dilimizde eserler okudukça dil bilinci kazanırız. Türk Dil Kurumu gibi çok önemli bir kurumumuz var. Bu kurum eliyle basılan eserleri, sözlükleri, imla kılavuzunu her zaman kaynak olarak kullanmalıyız.

Sonuç olarak dili korumak için kendi dilimizde yazılan bütün eserleri incelemeliyiz. Dil bilgisi alanındaki her kuralı, özelliği araştırıp öğrenmeliyiz. Dil olmadığında ne gibi olumsuzluklar yaşanabileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Ulusumuzun en ciddi temsilcisinin dil olduğunun farkında olmalıyız. Diğer diller arasında onu hak ettiği yere taşımalıyız. Bunun için de dilimiz sevmeli ve onunla gurur duymalıyız. Yabancı kelime özentisinden kaçınmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski