Hatalarımızdan ders almayı öğrenmeliyiz cümlesinden ne anlıyorsunuz?

4. Sınıf: “Hatalarımızdan ders almayı öğrenmeliyiz.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?

Hatalar insanın yapabileceği normal şeylerdir. Ancak yapılan hatalardan ders çıkarıyor muyuz, buna bakmalıyız. Eğer aynı hatayı sürekli tekrar ediyorsak o zaman öncekilerden hiçbir çıkarım yapmamışız demektir. Bazı kişiler hata yapmaktan doğal olarak korkuyor. Mükemmel olmaya çabalıyor ama böyle bir şey mümkün değildir.

İnsanın doğasında hata her zaman vardır. Elbette dikkatli olacağız, ancak ister istemez bazen hataya düşüyoruz. Önemli olan o anda bunun bir hata olduğunu anlamak ve gerekli dersleri çıkarmaktır. Mesela her ne kadar dikkat etsek de sınavlarda bildiğimiz bir soyu sırf dikkatsizlikten hatlı işaretliyoruz. Bazı öğrenciler sınav süresi henüz bitmemişken erkenden soruları dikkat etmende çözdüğünü zannedip veriyor. Halbuki daha süre var. Sonra kağıtlar bir okunuyor. Bakıyor ki bazı soruları yanlış yapmış. Buradaki hata dikkatsiz olmaktır. Şimdi böyle bir hatadan nasıl ders çıkarılır onu anlatayım. Bir daha ki sınavlarda her soruyu çok hızlı olmadan anlayarak okumak lazımdır. Bütün soruları atlamadan okuduğumuzdan emin olmak gerekir. İşte böyle yaparsak önceki hatalarımızdan ders çıkarmış oluruz. Böylece daha yüksek notlar alabileceğimizi görürüz.

Sonuç olarak hayatta herkes hata yapabilir. Yaptığımız hatalar bize bir şey öğretiyorsa o zaman doğru yoldayız demektir. Hiç ders almayıp aynı yanlışa bir daha düşüyorsak o zaman gidilecek daha çok yol var demektir. Hata insana tecrübe kazandırdığı müddetçe anlamlıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski