Bu bölümü inceleyerek kendini bilmek, tüm bilgeliğin başlangıcıdır sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız. Kitaptaki sorunun aslı: Aşağıdaki söz size neleri çağrıştırmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Bilgelik; bilgi edinmeyi bilmek, sağduyu sahibi olmak, idrak edebilmek ve görgü sahibi biri anlamlarına gelir. Böyle güzel özellikleri edinmiş ve onları hayatında uygulayabilen kişi bilge olmuş demektir. Ancak bilgelik öyle gökten düşen bir şey sonunda kazanılmıyor. O seviyeye gelmek için çok çalışmak lazımdır. Bu anlamda işe öncelikle kendini bilmekle başlamalıyız. Demek ki bilgeliğe giden yolun başlangıç noktası kendini bilmektir.
İnsan kendini iyi bilir, tüm özelliklerinin farkında olursa bunun çok faydasını görür. Bir insan kendini biliyorsa doğru yoldadır. Yani kişiliğine uygun olarak davranan, asla ölçüyü aşmayan, neyin iyi, kötü olduğunu ayırt edebilen ve buna göre davranan biri kendini bilen bir insandır. Şu bir gerçek ki kendini bilenler hayatta her zaman daha avantajlı durumdadır. Oturmasını kalmasını, konuşmasını bilen insanlar görgüsüyle bilgeliğe adım atmıştır. Çünkü onlar anlayışlı, toplumda nasıl davranacağını bilen bir akla sahiptir. Böyleleri ile anlaşmak çok iyi olur. Aynı zamanda onların anlayışlı olması bilgelik anlamında çok kıymetlidir. İnsan bilge olduktan sonra hayatta kendi kendine idare edebilir. Bir şey yapacak olduğunda iradesiyle karar verebilir. Bunlar bir insan için ayakları üstünde durmak adına çok önemlidir.
Sonuç olarak kendini, sınırlarını, kişiliğini bozmadan bilen ve her yerde buna göre tavır takınan insanlar bilgeliğe adım adım ilerlemektedir. Bilgelik insanın üst seviyeye ulaşması olunca çok faziletli bir şeydir. Bu yüzden bilge biri olmak istiyorsak önce kendimizi bilmeyi öğrenmeliyiz. Öyle düşüncesizlik etmemeli, insan ilişkilerinde dozu kaçırmamalıyız. Boş konuşmalardan, düşüncesiz davranmaktan, kabalıktan kaçınmalıyız. Bunlar dikkat edenler kendilerini bilenlerdir.
Tags:
Kompozisyonlar